Šių metų interjero ir dizaino tendencijų TOP 5: ar išliks jos aktualios ir 2018 m.?

Pats laikas prisiminti, kokios svarbiausios interjero dizaino tendencijos buvo įvardintos 2017 metų pradžioje vykusioje vienoje svarbiausių sezono baldų ir interjero parodoje „imm cologne“. Ar jos išliks tokios pat aktualios ir 2018-aisiais, sužinosime jau netrukus.

1. Jokių griežtų įsipareigojimų konkrečiam interjero stiliui

Šiuolaikinės interjero ir dizaino tendencijos vis mažiau kalba apie konkretaus stiliaus dominavimą ir labiau akcentuoja individualų požiūrį į interjerą ir dizainą. Konkrečiam stiliui šiuolaikinis žmogus neįsipareigoja ir dėl to, kad jo paties gyvenimas yra kaip niekad dinamiškas ir įvairiapusiškas. Trokštame naudotis išmanių technologijų teikiamais privalumais, bet tuo pačiu būti arčiau gamtos.

Gamintojas FontanaArte Max Ingrand 1954
Gamintojas FontanaArte Max Ingrand 1954
Gamintojo archyvas

Atsiversti popierinę knygą ar žurnalą, tačiau nepaleidžiame iš rankų išmanaus telefono sekdami naujienų srautą socialiniuose tinkluose. Vertiname šiuolaikinį komfortą, tačiau jaučiame nostalgiją praeičiai. Privačiame gyvenime trinamos ribos tarp darbo ir laisvalaikio, bendravimo su šeimos nariais ir draugais. Iš gyvenamosios erdvės pirmiausia tikimasi funkcionalumo ir jaukumo, kur gera grįžti ir būti, patogu dirbti ir malonu leisti laisvalaikį.

Gamintojas Zanotta Shoji
Gamintojas Zanotta Shoji
Gamintojo archyvas

2. Baldai su istorija

Renkantis baldus pagrindiniai kriterijai yra baldo kokybė, funkcionalumas ir ergonomiškumas. Vis dėlto šiuolaikiniame interjere vis didesnę vertę turi baldai su savo istorija. Galbūt tai jūsų senelio pagamintas ir restauruotas stalas, o gal – žymaus dizainerio kėdė, apie kurios įsigijimą galėsite papasakoti savo anūkams. Šiuolaikinį žmogų supa vis daugiau daiktų, kuriuos lydi prisiminimai ir istorijos, todėl jie reiškia kur kas daugiau nei vien tik funkciją.

Gamintojas Vitra
Gamintojas Vitra
Gamintojo archyvas

3. Modernus dizaino klasikos suklestėjimas

Vis daugiau kompanijų į serijinę gamybą gražina XX amžiaus penktajame iš dalies ir šeštajame dešimtmečiuose kurtus baldus, šviestuvus, interjero aksesuarus. Gaminti prieš daugiau kaip pusę amžiaus, vėliau pamiršti, jie vėl sulaukia išskirtinio gamintojų ir vartotojų dėmesio. Šis pokario stilius atspindi optimistinį visuomenės požiūrį į pasaulį ir tikėjimą pažanga, kuriam nostalgiją jaučia ir XXI amžiaus vartotojas. Tuo metu kūrė nemažai legendinių JAV, Italijos dizainerių, pasauliui prisistatė ir pradėjo sparčiai populiarėti skandinaviškas dizaino stilius ir filosofija.

Gamintojas Muuto
Gamintojas Muuto
Gamintojo archyvas

4. Baldai ir šviestuvai, kurie „gali daugiau“

Multifunkciniai baldai ir šviestuvai mažoms erdvėms – tarp šio sezono topų. Vis daugiau žmonių kraustosi į didmiesčius, gyvena aktyvų socialų gyvenimą, tačiau negali sau leisti turėti didelį plotą užimančių namų. Itin patogūs, funkcionalūs, neužimantys daug vietos, turintys atsakymus ne į vieną klausimą baldai ir šviestuvai ypač vertinami už galimybę ir mažoje erdvėje gyventi patogiai ir komfortiškai. Dizaineriai pripažįsta, jog kurti baldus ir šviestuvus, kurie „gali daugiau“, reikliam ir skonį turinčiam šiuolaikiniam vartotojui – nemažas, tačiau intriguojantys iššūkis.

Gamintojas AndTradition
Gamintojas AndTradition
Gamintojo archyvas

5. Dar daugiau dėmesio apšvietimui

Apšvietimui interjere vis dar skiriama per mažai dėmesio, tačiau situacija sparčiai keičiasi. Vartotojai vis labiau supranta, kad skirtingi apšvietimo scenarijai, įvairūs šviesos intensyvumo lygiai, ne tik bendras, bet ir funkcinis apšvietimas interjerui gali suteikti norimą nuotaiką ir neatpažįstamai jį pakeisti. Ypač efektingai atrodo tie šviestuvai, kuriuose dizaineriams ir gamintojams pavyksta atrasti balansą tarp inovatyvių technologinių sprendimų ir emocionalaus, poetiško dizaino.

Gamintojo archyvas

Šaltinis: www.dizainika.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis