Kaip laimėti kovą su tipiniais kambarinių augalų kenkėjais

Kenkėjai gali atkeliauti į namus su nauju augalu su žemėmis ar vazonais. Uždarose kambario sąlygose vabzdžiai greitai formuoja dideles kolonijas ir apsigyvena visuose jiems prieinamuose augaluose. Todėl atidžiai apžiūrėkite visus naujus žaliuosius savo namų gyventojus, dar geriau – palikite juos kuriam laikui karantine. Naujus gėlių vazonėlius kruopščiai išplaukite, o dirvožemio substratą rekomenduojama kelis kartus sušaldyti šaldiklyje. Beje, hermetiškai supakuotas rimtų gamintojų dirvožemis apsaugos jus nuo tokių rūpesčių.

Vis dėlto, nuo neprašytų svečių atsiradimo ant augalų niekas nėra apdraustas. Tad apžvelkime, kokie kenkėjai dažniausiai užpuola kambarines gėles. Kaip su jais kovoti, pataria „Ermitažo“ ekspertė Kristina Zmejauskienė.

Tripsai


Tripsai – tai labai maži, vos 1-2 milimetro dydžio vabzdžiai, kurių gana sunku atsikratyti. Jie čiulpia augalo sultis ir taip deformuoja lapus. Galite pastebėti šiuos požymius: ant lapų atsiranda smulkūs taškeliai, kartais net įgauna sidabrinį atspalvį, o lapų apačioje susiformuoja rusvos siurbimo vietos.


Kaip kovoti su tripsais? Apsiginti nuo tripsų taip pat padeda purškalas lapų blizgesiui sustiprinti. Be to, iš užkrėsto augalo vazono reikia išimti viršutinį dirvožemio sluoksnį ir pakeisti jį nauju substratu.


Shutterstock


Skydamariai

Suaugę skydamariai turi šarvą, po kuriuo visą savo gyvenimą praleidžia vienoje vietoje, čiulpdami augalo sultis. Jų lervos yra mobilios ir gali laisvai migruoti po visą augalą. Dėl to, augalas beveik nebeauga ir ant jo susidaro į vatą panašūs dariniai.


Kaip kovoti su skydamariais? Gėles, kurias apniko skydamariai galite plauti tokiais tirpalais: 4 % žaliojo muilo arba 0,1-0,3 % anabazino sulfato. Anabazino sulfatas geriau veikia, sumaišytas su žaliojo muilo tirpalu. Kitas variantas – purškimas 0,2-0,3 % karbofoso tirpalu.


Voratinklinės erkės


Apie tai, kad ant augalo apsigyveno voratinklinės erkės, byloja būtent voratinkliai, kuriais jos aptraukia lapų apatinę pusę ir pažastis. Voratinklinės erkės paprastai apsigyvena patalpose su itin sausu oru.


Kaip kovoti su voratinklinėmis erkėmis? Augalą būtina nuplauti – jo lapai nuvalomi muiluotu vandeniu. Panašios procedūros reikalingos kartą per savaitę, kol voratinklinės erkės visiškai išnyks. Jeigu norite šio nemalonumo išvengti ateityje, būtina padidinti patalpų drėgmę.


Shutterstock


Gauruotieji amaraiGauruotieji amarai kitoje lapų pusėje suformuoja vatą primenančius lizdus. Šie amarai pirmenybę teikia tam tikriems augalams, dažniausiai jie puola fikusus, krotonmedžius, kaktusus ir sukulentus.


Kaip kovoti su gauruotaisiais amarais? Amarų lizdus reikia pašalinti vandeniu ar tiesiog pažeistas vietas išpjauti. Tada kas savaitę ar dvi augalo stiebus ir lapus reikia plauti muiluotu vandeniu.


Svarbu! Be to, kovai su kambarinių augalų kenkėjais galite pasitelkti insekticidą „NeemAzal“. Jis padeda naikinti amarus, voratinklines erkes ir kitus kenkėjus. Ypač geri rezultatai gali būti pasiekti, kai tirpalas padengia augalo lapus iš abiejų pusių ir purškiama ir būna jaunos lervučių stadijos. Augalai turėtų būti purškiami 0,5 % koncentracijos tirpalu (5ml-1l vandens). Prieš amarus, voratinklines erkes purškiama kas 5-7 dienas, tripsus kas 10-14 dienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis