Diena su dizainere: galimybė pamatyti, kaip gimsta naujausios tendencijos

Almhultas, kuriame gyvena vos 9 tūkst. žmonių, iki šiol yra išlikęs IKEA širdimi. 1958 m. čia buvo atidaryta pirmoji šios įmonės parduotuvė, kuri dabar yra virtusi muziejumi. Būtent šiame mažame Švedijos miestelyje yra įkurta pagrindinė įmonės būstinė, kurioje gimsta dizaino naujienos.

Pakalbinome IKEA dizainerę Iina Vuorivirta apie jos nekasdienišką kasdienybę ir naujų tendencijų kūrimą.

I ☀️Thursdays! #ikeatoday #ikeaofsweden

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Mar 23, 2017 at 2:06am PDT

– Kaip atrodo įprasta Jūsų diena?

– Visada keliuosi labai anksti ryte. Vėliausiai 6 valandą jau keliauju į biurą, nes ramus ir tylus rytas man geriausias laikas susikaupti bei pasiruošti ateinančiai dienai – perskaityti laiškus, susiplanuoti darbotvarkę, peržiūrėti privalomų darbų sąrašą ir išsigryninti prioritetus. Mano dienos kupinos veiksmo ir neplanuotų susitikimų, todėl rami dienos pradžia ir neskubant išgertas puodelis kavos man labai svarbi gyvenimo dalis.

More (I mean... a lot more!) coffee, patterns and wise words today ✔️✌🏻️ #ikeatoday #ikeadesign #patterndesign

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Jan 3, 2017 at 8:23am PST

Dieną praleidžiu daug laiko prie kompiuterio ieškodama informacijos arba dirbdama su braižymo programomis. Didžiausia dalis darbų vis dar yra praktinė – kuriu maketus ir prototipus.

Dažniausiai dirbu iki 18-19 val. ir tylios ankstyvo vakaro akimirkos man yra tokios pat svarbios kaip ir rytinės. Baigiu darbus prie stalo ir susitikrinu, kiek darbų iš sąrašo man pavyko nudirbti.

Next: Midsummer celebration and a day off. 💚#ikeatoday

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Jun 22, 2017 at 8:21am PDT

Laisvalaikiu stengiuosi kuo daugiau būti gamtoje. Gyvenu mieste, bet nuo jo ne taip ir sunku nusigauti iki miškų. Miške mane džiugina kvapai, garsai ir visos tos staigmenos, kurias suteikia gamta – tai padeda susidėlioti mintis. Ko gero, šitas ilgesys ir namų jausmas gamtoje man būdingas dėl to, kad esu suomė.

I believe I can flyyyyyyyyyy!!!!

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Jul 8, 2017 at 9:19am PDT

– Kur semiatės daugiausiai įkvėpimo?

IKEA darbo stilius man yra didžiausias įkvėpimas! Nuoširdžiai tikiu mūsų vizija sukurti geresnę kasdienybę daugumai žmonių. Taip pat mane įkvepia degantys, motyvuoti žmonės aplinkui, kurių vertybės tokios pačios. Daug lankomės įvairiuose namuose, ir tai taip pat padeda atverti akis. Matyti ir pajusti realią namų atmosferą – Šanchajuje, Tokijuje, Sidnėjuje, Rio de Žaneire, susipažinti ir kalbėtis su juose gyvenančiais žmonėmis. Sužinoti apie jų kasdienes problemas ir iššūkius, ir ieškoti būdų, kaip juos išspręsti.

Sunday leg training compleated! 💪🏻

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Apr 23, 2017 at 12:40am PDT

– Kokioje paskutinėje šalyje lankėtės? Kaip, Jūsų manymu, tai įkvėps naujus dizaino sprendimus?

– Man patinka keliauti į šalis, kuriose mane supa kitokie dalykai, kvapai, papročiai ir oras nei esu įpratusi. Honkongas ir Vietnamas yra mano mėgstamiausios vietos. Daugiausiai įkvėpimo pasisemiu iš atvirkštinių kasdienybės patirčių – kai atsiduriu tokioje vietoje ar situacijoje, kur dar nesu buvusi.

Love getting my hands dirty! 🖐🏻🤚🏻 #IKEAtoday

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on May 20, 2017 at 6:27am PDT

Vos prieš dvi savaites grįžau iš Tailando, kur praleidau savaitę šiaurinėje šalies dalyje dirbdama su vietos amatininkais, kuriančiais keramikos dirbinius ir rankomis austus tekstilės gaminius. Kalbant apie rankų darbo produkciją, svarbiausia yra bendruomenė, amatininkai ir vietinės žaliavos. Tai pagrindas, nuo kurio reikia pradėti.

– Kaip atrandate kūrybinių impulsų kasdienybėje?

– Mėgtu ieškoti sprendimų smulkioms problemoms ir iššūkiams, su kuriais susiduriu namuose ir šiaip kasdieniame gyvenime. Nuolat kelti klausimus apie daiktus ir objektus, kuriuos perku sau – kodėl nusipirkau konkretų daiktą ir kam jį pritaikysiu.

A needed break in between the process. #ikeatoday #ikeacollections

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on Mar 2, 2017 at 1:30am PST

Kaip gyvenu su mane supančiais daiktais ir kaip juos panaudoju, o svarbiausia – kaip juos galiu pakeisti, kad jie tarnautų dar geriau. Mano pačios kasdienis gyvenimas yra tarsi naujų idėjų bei sprendimų testavimo laboratorija.

Aaah!! This is just so coooool!! ⚽️#AVSIKTLIG #ikeacollections

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on May 6, 2017 at 6:43am PDT


– Ar pavyksta mintyse atsiriboti nuo darbo?

– Tiesą sakant, nepavyksta! Be abejo, kai išeinu iš biuro, mintys persijungia į kitą režimą, ir man šito pakanka. Kur beeičiau, nešiojuosi eskizų knygelę ir kad ir kur atsidurčiau, stengiuosi viską matyti plačiai atvertomis akimis. Niekada nežinau, kas ir kur man pasirodys verta dėmesio! Dažniausiai didžiausia dalis darbo atliekama, kai uždarau kompiuterį ir išeinu generuoti idėjų vien tik galvoje. Tada kitą dieną, kai grįžtu į biurą, idėja jau būna aiški ir išgryninta.

Finally there came Monday 💚

A post shared by Iina Vuorivirta (@iinavuorivirta) on May 14, 2017 at 10:45pm PDT

– Ką Jums reiškia demokratinis dizainas?

Tai geras, kokybiškas dizainas, skirtas daugumai. Žodis „geras“, žinoma, apima daug plotmių. Mes tiesiog norime kurti kuo gražesnius bei funkcionalesnius daiktus ir objektus, kurie gaminami nepamirštant tvarumo principų, kokybės ir prieinamos kainos aspektų. Pažangūs sprendimai ir funkcionalūs kasdienį gyvenimą palengvinantys ar puošiantys daiktai turi būti prieinami kiekvienam.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis