Uogos, kurias lietuviai augina vis dažniau ir dažniau

(1)

Apie valgomuosius sausmedžius esame jau ne kartą rašę, bet nuolat sulaukiame mūsų skaitytojų klausimų, ypač apie nesėkmes auginant šiuos krūmus. Tad šį kartą pabandysime atsakyti į dažniausiai užduodamus klausimus, kaip sėkmingai auginti valgomuosius sausmedžius.

Galbūt ne visi žino, kas yra tas valgomasis sausmedis (Lonicera edulis). Tai 1,5–2 m aukščio krūmas, savaime Lietuvoje neaugantis, o kilęs iš Tolimųjų Rytų kraštų, pas mus tik auginamas soduose kaip vaiskrūmis. Valgomas uogas dar nokina melsvauogis sausmedis (Lonicera caerulea), savaime augantis ne tik Azijoje, bet ir Š. Amerikoje bei Vidurio Europoje.


Didžiausia šių augalų vertybė – tai ankstyvosios uogos, sunokstančios vienos pirmųjų mūsų krašte, dažniausiai anksčiau net už žemuoges. Šių metų vėlyvas pavasaris ir sniegas gegužės mėnesį Lietuvoje gerokai sumažino valgomųjų sausmedžių derlių, bet pasmaguriauti vis tiek užteko. Mėlynosios uogelės nėra didelės, paprastai būna pailgos formos, saldžiarūgštės, jose gausu visokiausių naudingų medžiagų – vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kt., vienu žodžiu – valgomojo sausmedžio uogas valgyti labai sveika. Augalus vertina ir bitininkai, nes krūmai pradeda žydėti balandžio mėn., kai dar mažai kas bežydi, tad labai naudingi pirmosios bitėms, ieškančioms nektaro.


Valgomojo sausmedžio uogos nedidelės, bet labai vertingos.
Valgomojo sausmedžio uogos nedidelės, bet labai vertingos.
Asmeninis archyvas


Ar visada sausmedžio uogos yra tokios rūgščios? Iš tiesų. jos nėra vien tik rūgščios, sunokusios labiau saldžiarūgštės, bet daug kas priklauso nuo augimo sąlygų: galbūt augalui trūksta drėgmės, saulės šviesos ar maisto medžiagų? Skonis taip pat priklauso ir nuo augalo rūšies bei veislės. Paprastai iš sėklų užaugintų ir laukinukų augalų uogos visada bus rūgštesnės. Geriausia valgomąjį sausmedį pasidauginti atlankomis nuo norimo augalo arba įsigyti augantį vazonėlyje iš medelyno, o ne iš sėklų.


Valgomųjų sausmedžių uogos yra tamsiai mėlynos, su baltu vaškinių apnašu, tamsiai nudažo pirštus kaip ir mėlynės.
Valgomųjų sausmedžių uogos yra tamsiai mėlynos, su baltu vaškinių apnašu, tamsiai nudažo pirštus kaip ir mėlynės.
Asmeninis archyvas


Auginu sausmedį jau 6 metai, bet jis dar nei karto nederėjo, buvo vos keletas uogų. Valgomasis sausmedis yra kryžmadulkis augalas kaip ir daugelis kitų vaismedžių bei vaiskrūmių. Tad vienas šalia kito turėtų augti bent du krūmai, žydintis vienu metu. Prastas derėjimas gali būti ir nuo prastų aplinkos sąlygų. Nors šie sausmedžiai yra gan nelepūs augalai ir jie gali augti daliniame pavėsyje ar ne itin derlingoje dirvoje, bet norint sulaukti derliaus, turi būti saulėta vieta, vidutiniškai derlinga, drėgna ir puri dirva. Tiesa, valgomieji saumedžiai nėra dideli krūmai ir jų uogos gan smulkios, tad vidutinis derlius nuo vieno krūmo nebus itin gausus, vidutiniškai galima surinkti apie 3–5 kg uogų.


Kodėl mano valgomųjų sausmedžių lapai jau liepos pabaigoje pradeda ruduoti ir byrėti? Ar krūmams trūksta maisto medžiagų? Ne, ne dėl maisto medžiagų trūkumo. Valgomieji sausmedžiai kilę iš tokių vietų, kur vasaros trumpos, todėl jie anksti pabaigia vegetaciją, t.y., jau rugpjūčio mėn. jie „eina miegoti“. Netręškite valgomųjų sausmedžių nuo liepos mėn. vidurio, ypač su trąšomis, turinčiomis daug azoto, nes tai skatins augalą leisti naujus ūglius, kurie nušals žiemą. Krūmus reikėtų tręšti anksti pavasarį, ir jeigu būtina – iš karto po derėjimo.


Valgomųjų sausmedžių žiedai nebijo net -5-6 laipsnių šalnų.
Valgomųjų sausmedžių žiedai nebijo net -5-6 laipsnių šalnų.
Asmeninis archyvas


Kiekvieną pavasarį, kai valgomieji saumedžiai žydi, naktimis dar būna šalnos, todėl juos dangstau, kad žiedai nenušaltų, bet ar tai būtina? Tikrai nereikia dangstyti žydinčių valgomųjų sausmedžių nuo šalnų, nes tai vieni atspariausių šalčiui augalų, nesušąlantys ir Sibire. Žiedai gali ištverti net iki -5-6 laipsnių šalnas. Tad tikrai nedangstykite jų žiedų pavasarį, nebent prognozuotų didesnius šalčius.


Mano sausmedžiai žydi gausiai ir daug užmezga uogų, bet vėliau jos kažkur pradingsta. Greičiausiai jūsų uogomis smaližiauja paukščiai, nes jiems tai maisto bei reikalingų organizmui medžiagų šaltinis kaip ir žmonėms. Panašiu metu kai sunoksta sausmedžio uogos, strazdai, varnėnai ir kiti paukščiai mokina jauniklius apsirūpinti maistu, tad ne kartą teko matyti, kaip ankstų rytą krūmą aptūpęs paukščių pulkelis švariai nulesa visas sunokusias uogas. Su paukščiais kovoti nelengva, jie greitai pripranta prie baidyklių ir kitų gąsdinimo priemonių. Galima apgaubti krūmą specialiais apsauginiais tinklais nuo paukščių, bet juos būtina kasdien patikrinti ir išgelbėti įsipainiojusius paukščius, kad jų nepražudytumėte. Siūlyčiau į tai žiūrėti pagal tinginio filosofiją, kad derliumi reikia dalintis ir su kitais, juk paukščiai sodui atneša ir naudos, sulesdami daug kenkėjų. Uogos taip pat gali „dingti“ todėl, kad sunokusios greitai nubyra ant žemės, tad žolėje jų ir nesimato. Žalios ir nesunokusios uogos nubyra, jei augalui trūksta drėgmės ar maisto medžiagų.


Pažįstami augina valgomąjį sausmedį, paragavau uogų, jos man patiko. Ar tai tie patys sausmedžių krūmai, augantys pamiškėje ir ar galiu juos pasisodinti pas save? Kaip jau minėta, Lietuvoje valgomieji sausmedžiai savaime neauga, mūsų miškuose auga tik paprastasis sausmedis. Tik jokiu būdu nevalgykite jo uogų – jos nuodingos ! Paprastojo sausmedžio krūmai užauga aukštesni, o sunokusios uogos būna raudonos spalvos. Pas mus auginama ir daugiau dekoratyvinių sausmedžių, daugelis iš jų yra vijokliai, bet jų visų uogos nevalgomos.


Kartais sausmedžius apninka kenkėjai, nuotraukoje - skydamariai.
Kartais sausmedžius apninka kenkėjai, nuotraukoje - skydamariai.
Asmeninis archyvas


Mano valgomasis sausmedis skursta, mažai dera, pastebėjau ant jo šakelių prilipusius plokščius rusvus vabaliukus, kuriuos sunku nukrapštyti, ką daryti? Tai greičiausiai bus skydamariai. Jie pamažu čiulpia augalo sultis, taip alindami visą krūmą. Sodo prekių parduotuvėse galima įsigyti insekticidų, kurie naikina kenkėjus („Decis“, „Karate“, „Fastac“ ir kt.), bet liaudiškai kalbant, tai juk „chemija“, kurios savo sklype reikėtų naudoti kuo mažiau, tad patarčiau geriau naudoti natūralias ar ekologiškas priemones („Neemazal“, „Alsupre“, „Matrifruit“, žalio muilo ir tabako nuovirą bei kt.). Dažniausiai sveiki ir tinkamomis sąlygomis augantys augalai patys moka apsiginti nuo kenkėjų ir ligų, tad pasirūpinkite, kad jūsų sausmedžiui nieko netrūktų.


Pernai sunoko didelis valgomųjų sausmedžių uogų derlius, ar jį galima išsaugoti žiemai? Taip, žinoma, kaip ir daugelio kitų vaiskrūmių, valgomojo sausmedžio uogos tinkamos perdirbimui, jos išsaugo daugelį savo vertingų savybių. Jas galima šaldyti, gaminti uogienes ir kompotus, džiovinti – viskas daroma panašiai kaip ir su mėlynėms, jų ir spalva būna panaši.


Norėtume auginti valgomuosius saumedžius dėl jų vertingų savybių, bet mūsų sūnus yra alergiškas daugeliui maisto produktų. Apie tai, kad valgomieji sausmedžiai būtų alergiški dar neteko girdėti, bet šiais laikais, kai yra žmonių, alergiškų bulvėms ar obuoliams, jau nekalbant apie braškes ar apelsinus, tad būkite atsargūs. Jeigu esate linkę į alergijas vaisiams ar daržovėms, pirmą kartą pabandykite suvalgyti tik keletą valgomojo sausmedžio uogų ir stebėti, ar neatsiras kokia nors reakcija. Tie, kurie serga šienlige, gali būti alergiški sausmedžio žiedams.


Sausmedžio veislės 'Duet' uogos kiek didesnės nei rūšinio augalo.
Sausmedžio veislės 'Duet' uogos kiek didesnės nei rūšinio augalo.
Asmeninis archyvas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis