Ką turėtumėte apgalvoti, prieš įsigydami savo svajonių namus?

Prieš įsigydami būstą, privalote padaryti „namų darbus“, o tada būti atkaklūs paieškose, kol rasite labiausiai tinkamą vietą. Kad sklypo, buto ar namo paieškos būtų sėkmingos, pirmiausia turite gerai apsvarstyti, kas jums ir jūsų šeimai yra svarbiausia. Architektūros ir interjero dizaino studijos „Studio 1x1“ vadovas Paulius Januškevičius dalijasi patarimais, į kokius veiksnius būtina atkreipti dėmesį, renkantis gyvenamąją vietą.

Nekilnojamo turto vertė. Buto, namo ar sklypo pirkimas — viena didžiausių finansinių investicijų žmogaus gyvenime, todėl labai svarbu išanalizuoti nekilnojamo turto, kurį žadate įsigyti, vertę. Kainos nuolat svyruoja, tad svarbu kurį laiką stebėti jus dominančio nekilnojamo turto kainą, taip pat atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko tam tikras namas, butas ar sklypas yra pardavinėjamas (pavyzdžiui, kiek laiko įdėtas jo pardavimo skelbimas). Tai gali atskleisti tam tikrą informaciją — pavyzdžiui, jei nekilnojamas turtas neparduodamas ilgą laiką, vertėtų išsamiau pasiaiškinti, ar viskas su juo yra gerai, ar nėra kokių nors turto apribojimų, nesutvarkytų dokumentų, paties statinio problemų ar pan. Praverstų konsultacija su nekilnojamo turto specialistu apie tai, kokia būtų šio turto vertė, jei nuspręstumėte jį perparduoti, taip pat kaip jis įvertintų šio nekilnojamo turto vertę žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos. Atidžiai paanalizuokite ne tik jus dominančio būsto, bet ir aplink esančio nekilnojamo turto kainų tendencijas. Vertėtų savivaldybėje ar kitose institucijose pasidomėti apie numatomą rajono / vietovės plėtrą, ateities planus.

Miesto ar gyvenvietės dydis. Viskas priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo, pomėgių, ateities perspektyvų. Mėgstantys aktyvų gyvenimą, pramogas, įvairius renginius, be abejo, rinksis didesnį miestą ar miesto centrą, kuriame šių dalykų netrūks. Planuojantiems sėslesnį gyvenimo būdą, šeimyninį gyvenimą, vertėtų apsvarstyti apie užmiestį ar mažesnę gyvenvietę, kur jaukiau ir saugiau gyventi — čia visi vieni kitus pažįsta, mažesnė bendruomenė, lėtesnis gyvenimo tempas.

Kaimynystė. Kaimynai vaidina svarbų vaidmenį bendruomenės ir kiekvieno iš mūsų gyvenime. Bene svarbiausias geros kaimynystės rodiklis — saugumas. Kaimynai — jūsų akys ir ausys, tad geriems kaimynams rūpės ne tik jų pačių nuosavybė, bet ir šalia gyvenančių žmonių. Ramybė taip pat svarbus geros kaimynystės kriterijus — geri kaimynai gerbs jūsų ramybę ir privatumą, nekels triukšmo ir streso. Jei galėsite pasitikėti šalia jūsų gyvenančiais žmonėmis, jie jums suteiks pagalbą net ir jūsų atostogų metu. Juk vykstant atostogų, norisi išvengti streso ir papildomų rūpesčių: ar tikrai užrakinote namų duris? Išjungėte viryklę? Ar nenuvys jūsų gėlės? Kaimynai, kuriais pasitikite, paprašyti mielai prižiūrės jūsų būstą, kol būsite išvykę. Ir nors tai skamba banaliai, tačiau geras kaimynas visada išgelbės bėdoje — net pritrūkus cukraus ar aliejaus... tereiks pasibelsti į kaimyno duris.

Nusikalstamumo lygis ir statistika. Niekas nenori gyventi pavojinguose, dideliu nusikalstamumu pasižyminčiuose rajonuose, tačiau visi puikiai supranta, kad utopinė vieta, kurioje jų visiškai nebūtų, taip pat neegzistuoja. Analizuodamas jus dominančios gyvenamosios vietos nusikalstamumo lygį ir statistiką, galite daugiau sužinoti apie jos saugumą. Turėkite omenyje, kad jei vieta saugi dabar — šia faktas negarantuoja, kad ji tokia išliks ir ateityje (bei atvirkščiai). Vienas iš saugumo faktorių gali būti stabili kaimynystė, kai gyvenamojoje vietoje įsikūrę žmonės čia gyvena ilgai, jiems priklauso nekilnojamas turtas, o ne pavyzdžiui, nuomojamos patalpos.

Viešasis transportas ir susisiekimo galimybės. Nuo gana greitai augančių priemiesčių kelių infrastruktūra ir transporto sistema dažnai atsilieka ir išvystoma tik po kelių ar net keliolikos metų. Tai gali sukelti nemažai sunkumų. Laikas, kurį užtruksite keliaudami iki darbo ar jūsų vaikai iki mokyklos, gali būti vienas esminių kriterijų sprendžiant, ar įsigyti nekilnojamą turtą naujoje gyvenvietėje. Pagalvokite apie tai, kad nepatogus susisiekimas „pavogs“ nemažai laiko, kurį
galėtumėte skirti savo šeimai. Pamąstykite ir apie tokius aspektus, kaip kuro kainos. Patogus susisiekimas ir įvairios jo alternatyvos (autobusai, traukiniai, mikroautobusai) — didelis pliusas, renkantis gyvenamąją vietą.

Atstumas iki artimųjų ir draugų. Jei palaikote glaudžius ryšius su savo artimaisiais (tėvais, seneliais, giminėmis) ir draugais, rinkitės ne itin daug nutolusią / nesudėtingai pasiekiamą gyvenamąją vietą nuo jų. Kitu atveju galite nuolat jausti nuovargį, o ilgainiui ir nenorą aplankyti jums svarbius žmones, galvodami apie tai, kiek laiko ir energijos tai iš jūsų atima.

Švietimo įstaigos. Jei turite ar planuojate kurti šeimą ir susilaukti vaikų, prieš įsigyjant būstą, verta apgalvoti ir tai, ar netoliese yra vienas, o gal keli vaikų darželiai bei mokyklos. Taip pat apmąstykite, ar bėgant metams ir augant vaikams, jiems bus patogu pasiekti mokyklą bei įvairius užklasinius užsiėmimus. Galbūt dabar apie tai nepagalvojate, tačiau kažin, ar jus žavės mintis tapti vaikų „vairuotoju“, kai reikės juos nuolat vežioti į ugdymo įstaigas bei būrelius.

Sveikatos priežiūros įstaigos. Šios įstaigos svarbios bet kuriuo gyvenimo etapu, tačiau svarbiausios, jei turite vaikų arba esate vyresnio amžiaus. Nesunkiai pasiekiama gera sveikatos priežiūros įstaiga gali pagerinti jūsų gyvenimo kokybę, tad į šį kriterijų taip pat atkreipkite dėmesį.

Prekybos vietos ir maitinimo įstaigos. Nors ši detalė atrodo ne itin svarbi renkantis būstą, tačiau ilgainiui parduotuvės ar maitinimo įstaigos nebuvimas gali tapti varginančiu veiksniu jūsų kasdienybėje.

Įsidarbinimo galimybės. Įsidarbinimo galimybės gali skirtis įvairiuose miestuose ar miesteliuose, tad prieš apsispręsdami, kokią gyvenamąją vietą pasirinkti, pastudijuokite darbo rinkos tendencijas skirtingose šalies vietose. Ištirkite savo specialybės įsidarbinimo galimybes, ypatingai atkreipdami dėmesį į tas vietas, kur tokių specialistų poreikis yra didžiausias. Architektas ir interjero dizaineris Paulius Januškevičius („Studio 1x1“) teigia, kad kartais paieškos gali užtrukti ir net nuvilti, tačiau pastangos bus tikrai vertos jūsų brangaus laiko, jei rasite savo svajonių namus.

„Studio 1x1“ informacija ir nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis