18 gudrybių, kaip ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves šviežius

Kartais vaisių ir daržovių nusiperkame daugiau, kad užtektų ilgesniam laikui, tačiau po kelių dienų tai vienas pernoksta, tai kitas juoduoja, o ant trečio jau formuojasi puvinys. Pateikiame net 18 naudingų įžvalgų, kurios tapę įpročiais, apsaugos jūsų šviežius ir vitaminingus maisto produktus.

1. Neplaukite vaisių ir daržovių, prieš dėdami į šaldytuvą ar į spintelę.


Kad ir kaip keistai skambėtų, vaisių ir daržovių prieš dedant į jiems skirtą vietą šaldytuve ar spintelėje geriau neplauti. Jei yra nešvarumų, nuvalykite sausu popieriniu rankšluosčiu. Vanduo nuplauna natūralią apsaugą nuo puvimo ir pelėsių.


2. Vaisius ir daržoves laikykite sausoje vietoje.


Nuo drėgmės jie greičiau vysta, pūna. Į vaisių ar daržovių stalčių, dėžę įtieskite popierinį rankšluostį – jis sugers drėgmę.


3. Kaip laikyti avokadus?


Nesunokusius avokadus reikia įdėti į storo popieriaus maišelį arba suvynioti į laikraštį ir laikyti kambaro temperatūroje, kol prinoks. Kai prinoks, reikia įdėti į plastikinį maišelį ir laikyti šaldytuve.


4. Kai kurių vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti šaldytuve.


Paprikas, agurkus ir pomidorus reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Šaldytuve laikomos paprikos netenka traškumo, o agurkai ir pomidorai gali pasidaryti gleivėti. Vaisius ir daržoves reikia dėti į šaldytuvą tik tada, kai jie prinoksta. Priešingu atveju, jie greičiau supus.


5. Apvyniokite maistine plėvele prinokusių bananų kotus.


Šaldytuve laikomi bananai greitai pajuoduoja, praranda skonį. Geriausia bananus laikyti kambario temperatūroje, tik apvynioti jų kotus maistine plėvele.


6. Supjaustytas ir nuluptas daržoves laikykite vandenyje.


Supjaustytas ar nuluptas daržoves, pavyzdžiui, morkas, salierus, galima ilgai laikyti šaldytuve. Tereikia laikyti tokias daržoves inde su nedideliu kiekiu vandens.


7. Vaisius ir daržoves laikykite šaldytuvo dalyje, kurioje aukštesnė temperatūra.


Kuo žemesnė temperatūra, tuo sunkiau išsaugoti vaisių ir daržovių aromatą, šviežumą. Jei norite, kad vaisiai ir daržovės ilgai būtų skanūs, laikykite toje šaldytuvo dalyje, kurioje temperatūra aukštesnė.


8. Kai kurių vaisių ir daržovių negalima kartu laikyti.


Kai kurie vaisiai ir daržovės prinokę išskiria etileną. Tai pasakyti galima apie bananus, abrikosus, melionus, kriaušes, slyvas, mangus ir pomidorus.


Kiti vaisiai ir daržovės jautriai reaguoja į etileną – obuoliai, baklažanai, arbūzai, bulvės, moliūgai, morkos, brokoliai ima pūti. Taigi geriausia dviejų grupių vaisius ir daržoves laikyti atskirai.


9. Svogūnai ir bulvės turi būti laikomi atskirai.


Jei kartu laikote svogūnus ir bulves, svogūnai ima leisti laiškus ir pasidaro nevalgomi.


10. Česnakams ir svogūnams patinka tamsa.


Geriausia svogūnų ir česnakų draugė – tamsa. Jei neturite tamsios patalpos, galite sudėti svogūnus ir česnakus į popierinius maišelius, o juose pradurti skylutes orui.


11. Bulvės suges, jei laikysit saulės šviesoje.


Niekada nelaikykite bulvių tiesioginėje saulės šviesoje – jos ne tik ims pūti, bet ir pasidarys nuodingos. Bulves geriausia laikyti sausoje, tamsioje vietoje medinėse ar plastmasinėse dėžėse.


12. Prie bulvių padėkite kelis obuolius.


Jei prie bulvių padėsite kelis obuolius, bulvės ilgiau išliks šviežios.


13. Šparagus reikia laikyti kaip gėlių puokštę.


Šparagus reikia pamerkti į stiklinę vandens kaip gėlių puokštę – taip jie ilgiau išliks švieži.


14. Brokoliams ir žiediniams kopūstams patinka drėgmė.


Brokolių ir žiedinių kopūstų kotus geriausia laikyti vandenyje, o galvas uždengti drėgnu rankšluosčiu. Vandenį reikia reguliariai keisti, o rankšluostį drėkinti.


15. Kambario temperatūroje laikomoms daržovėms reikia gryno oro.


Daržovių negalima uždaryti spintelėje, taip jos greitai suvys. Geriausia laikyti daržoves medinėse ar plastmasinėse dėžėse vėdinamoje patalpoje.


16. Salierų kotus apsukite folija.


Salierų kotai ilgiau išliks švieži, jei susuksite juos į foliją ir laikysite šaldytuve. Plastikiniame maišelyje laikomi salierų kotai praranda skonį.


17. Pomidorus reikia laikyti koteliais į viršų.


Vieta aplink kotelį yra jautriausia pomidorų vieta, nuo čia jie pradeda pūti. Laikykite pomidorus koteliais į viršų, kad jie ilgiau išliktų švieži.


18. Vynuogės ilgiau išliks šviežios, laikomos plastikiniame maišelyje.


Vynuogės ilgiau išliks šviežios, sultingos, jei laikysite jas plastikiniame maišelyje šaldytuve. Išskirstykite vynuoges mažesnėmis kekėmis – tada nekils pavojaus, kad jos susitrins.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis