Kaip prižiūrėti kaktusą, kad jis imtų žydėti

Kaktusai jau savaime yra vertingi kambariniai augalai, o kai pražysta, dar ir puošia namus. Deja, šie augalai nežydi ištisus metus, ir retai kam pavyksta taip prižiūrėti savo kaktusą, kad jis reguliariai pasipuoštų žiedais. Išsiaiškinkime, kodėl kaktusai nežydi, ir ko reikėtų imtis, kad jie pražystų.

Augalų žinovai sutaria, kad kaktusais paprastai vadinami apvalios formos augalai su spygliais. Vis dėlto kaktusų būna įvairių rūšių, ir jų priežiūra skiriasi. Taip pat ir sukulentų įvairovė didžiulė – jiems priskiriami visų rūšių kaktusai, kurių kiekvienos rūšies priežiūra skirtinga. Pavyzdžiui, storalapiai (lot. Crassula), dar vadinami laimės arba pinigų medžiais, žydi žiemos mėnesiais. Ištisus metus žydi kai kurios alijošiaus (Aloe) rūšys.

Tam, kad kaktusai žydėtų, jiems būtinai reikia ramybės laikotarpio – kad būtų vėsi temperatūra, mažai arba visai jokios drėgmės ir jie nebūtų tręšiami. Ramybės laikotarpiu augalams tereikia gero apšvietimo ir gryno oro. Jei ramybės laikotarpio nėra, kaktusai gražiai auga, bet niekada nežydi. Todėl kaktusų negalima ištisus metus auginti 18-20 laipsnių temperatūroje.

Shutterstock

Jei užtikrinamos visos prieš tai paminėtos sąlygos, sukulentai arba taip vadinami kaktusai žydi kiekvienais metais. Išsirinkus konkretų augalą, reikėtų bent minimaliai rūpintis jo poreikiais. Negalima įsigyti augalo, pastatyti jį kambaryje ant palangės ir tikėtis, kad jis žydės ir žydės. Tačiau vyraujantis įsitikinimas, kad kaktusai žydi labai retai, taip pat nėra teisingas.

Vienas iš populiariausių kaktusų, kurį renkasi net pradedantieji kambarinių gėlių augintojai, yra Mamilarijos genties kaktusas (lot. Mammillaria zeilmanniana). Tam, kad šis augalas žydėtų, reikia užtikrinti, kad žiemos laikotarpiu jis būtų laikomas vėsiai (nuo +10 iki +14 laipsnių temperatūroje), visai nebūtų laistomas, o ankstyvą pavasarį būtų persodintas.

Shutterstock

Panašiai ir laimės medis žiedais gali nustebinti po ilgesnio ramybės laikotarpio – pavyzdžiui, kai pamirštama juo pasirūpinti, jis nelaistomas ir netręšiamas, tiesiog leidžiama jam augti.

Sukulentų ir kaktusų žydėjimo laikotarpiu augalais reikia rūpintis taip pat, kaip intensyvaus augimo periodu – juos reikia laistyti, tręšti, užtikrinti tinkamą apšvietimą, gryną orą, saugoti nuo kenkėjų.

Shutterstock

Labai svarbu nekilnoti jų iš vienos vietos į kitą. Nužydėjusius žiedus galima nurinkti, o galima palikti, kad subręstų sėklos – tai priklauso nuo konkretaus augalo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis