Specialistų patarimai, kaip kovoti su kalkėmis

Lietuvoje galima džiaugtis į kiekvieno namus patenkančiu požeminiu vandeniu, kurį beveik visada leidžiama gerti tiesiai iš čiaupo. Kita vertus, požeminis vanduo yra kietas, nes jame yra ištirpusių kalcio bei magnio druskų. Toks vanduo formuoja kalkes, kas buities darbų tikrai nepalengvina.

Kalkės paliečia ir gadina visus namų apyvokos daiktus su kuriais kietas vanduo turi ilgesnį kontaktą: arbatinius, indus, čiaupus, indaploves, skalbykles, lygintuvus, drabužius ir kita. Taigi, kaip efektyviai kovoti su šiomis namų tvarką griaunančiomis netirpiomis nuosėdomis?


Vertėtų minkštinti vandenį


Vertėtų apsvarstyti, kokios priemonės galėtų palengvinti šį galvos skausmą. Anot UAB „Infes technologijos“ atstovo Alfonso Jurevičiaus, vienas iš efektyviausių kovoje su kalkėmis sprendimų – vandens minkštinimo filtrai arba buitinė technika su integruota jonų mainų filtravimo sistema. Tai nėra brangu, ir yra puiki išeitis, norint palengvinti ir užtikrinti gyvenimo kokybę. Indaplovės, skalbimo mašinos, vandens maišytuvai daugiau nebeapsineš kalkėmis, ilgiau tarnaus ir dirbs labiau užtikrintai. Taip pat šis sprendimas turės teigiamos įtakos kokybiškesnei vandens pašildymo veiklai, nes jis nebepasidengs kalkių sluoksniu.


„ Skalbiniai, išskalbti minkštintu vandeniu, taps puresni, taip greitai nenubluks ir nepraras savo tvirtumo. Dar vienas tokio vandens privalumas yra tai, kad sunaudosite mažiau muilo, šampūno ar ploviklių, nes jie putos kur kas labiau. Taip pat buityje prireiks mažiau cheminių priemonių, nes paviršiai bus valomi lengviau. Ir, žinoma, niuansas, kuris nudžiugins ir moteris, ir vyrus – suminkštinus vandenį tiek oda, tiek plaukai nebesausėja, nes jo sudėtyje nebelieka kalkių“, – patirtimi dalijasi ekspertas A. Jurevičius.


Kaip kalkes nuvalyti?


Kadangi kalkės – kieti, baltos spalvos kristalai, jie ne tik iš vidaus gadina buitinę techniką, bet ir vizualiai atrodo nepatraukliai, palikdami pilkšvos spalvos nuosėdas. Susidariusias kietas nuosėdas, galima pašalinti tinkamai parinkta priemone su rūgštimi, dažnai pakanka citrinos sulčių bei acto. Pateikiame keletą kalkių valymo gudrybių, kurios padės jas pašalinti nuo skirtingų namų apyvokos daiktų.


Virdulys. Jo valymo procesas nereikalauja didelių pastangų.

Pirmas būdas: užpildykite ¼ virdulio citrinos sultimis (tinka ir keli šaukštai citrinos rūgšties miltelių) arba actu ir palikite valandai. Vėliau atskieskite citrinos sultis arba actą vandeniu ir jį užvirinkite. Išpilkite karštą vandenį iš virdulio ir keletą kartų išplaukite jį šaltu vandeniu.

Antras būdas: į virdulį įpilkite vandens ir 2 arbatinius šaukštelius minkštiklio, pavirkite 2-3 minutes, išpilkite karštą vandenį ir perplaukite virdulį porą kartu su šaltu vandeniu.


Čiaupas bei kriauklė. Kalkės nuo čiaupo gali būti pašalintos taip pat naudojant citrinos sultis arba actą. Suvilgykite popierinį rankšluostį vienu iš šių skysčių ir pritvirtinkite jį prie čiaupo galvutės elastiška gumele, palikite valandai. Po to, nuvalykite šluošte. Galite daryti ir taip: purkškite actą ant tų vietų, kuriose matyti kalkės, palikite pusvalandžiui ir nuplaukite kempinėle.


Skalbyklė bei drabužiai. Viena didžiausių kalkių sukeliamų problemų pasireiškia skalbyklėse. Kietu vandeniu skalbiami drabužiai greičiau dėvisi, praranda savo spalvą bei formą. Jie taip pat netenka savo minkštumo, todėl ant kūno tokius drabužius dėvėti darosi nemalonu. Kalkių daromos žalos drabužiams galima išvengti naudojant minkštiklius. Renkantis minkštiklį, rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, kokiai vandens temperatūrai jie skirti, nes netinkamai naudojami minkštikliai audiniams gali būti kenksmingi kaip pačios kalkės. Tiesa, kiekvienas atvejis unikalus, dėl to geriausia kreiptis į specialistus, kad jie padėtų išspręsti susidariusią problemą.


Remiantis UAB „Vilniaus vandenys“ teikiama informacija, nors mūsų požeminis vanduo yra apsaugotas nuo išorinės taršos, intensyvi žmogaus veikla (pramonė, žemės ūkis, transportas, buitinės atliekos) pastoviai teršia aplinką ir gali susidaryti sąlygos kenksmingoms medžiagoms pakliūti į vandenį. Todėl būtina nuosekli ir nuolatinė vandens kontrolė..

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis