„Garden Style“: 9 principai, kaip sukurti gydomąjį sodą

Rugpjūčio 27 d. kraštovaizdžio architektai, dizaineriai ir augalų augintojai rinkosi į konferenciją „Garden Style 2016“. Tai jau antroji aplinkos dizaino konferencija Lietuvoje, skirta visiems, besidomintiems naujausiomis sodo kūrimo tendencijomis. Šiųmetės konferencijos tema buvo 5 pojūčiai – aplinką suvokiame ne vien akimis, bet ir uosle, lytėjimu, klausa. Kaip sukurti aplinką, kuri sukeltų jausmus? Kokias funkcijas ir kokią reikšmę turi sodas?

Rūpestingai sukurtas sodas – puota ne tik akims, bet ir sielai

Sodas – tai ne vien gražiai sutvarkyta aplinka, tai atskiras pasaulis, į kurį pasineriame visais pojūčiais, išsinešdami kokią nors emociją arba visą jų pluoštą, sakė konferencijoje viešėję pranešėjai iš užsienio – amerikietis James McGrathas ir latvė Ilzė Rukšanė. Šie kūrėjai savo projektuose siekia ne tik vizualinio, bet ir emocinio įspūdžio, leidžiančio pajusti ir patirti erdvę. Kuriant sodą, svarbu atkreipti dėmesį į menkiausias detales ir išryškinti tuos elementus ir medžiagas, kurie padaro erdvę išskirtine.

Ypač didelę reikšmę šiems aspektams skyrė kraštovaizdžio dizainerė I. Rukšanė, pristačiusi principus, kaip sukurti gydomąjį, energijos ir stiprybės teikiantį sodą. Pranešėja iš Latvijos atstovauja studijai „ALPS“, kuriančiai viešų ir privačių sodų projektus. Ši studija ypatinga tuo, kad yra sukūrusi „gydomąjį“ sodą ties ligoninės prieigomis arba parodą psichiatrinėje ligoninėje. Pasak pranešėjos, sodai vaidina nepaprastai didelę reikšmę – jie ne tik padeda pasijusti geriau, bet ir paverčia mus geresniais, labiau mylinčiais žmonėmis, gydo mūsų sielas, padeda kenčiantiems nuo depresijos, pykčio, nervinės įtampos.

I. Rukšanė sodą lygina su pojūčių kelione, padedančia išlaisvinti užslėptus jausmus. Juk erdvę patiriame ne vien rega, bet ir visais kitais pojūčiais – prisiminkite, ką jaučiate eidami basomis kojomis rasota ryto žole, kokia maloni sodo medžių teikiama vėsa karštą vasaros dieną, kaip vilioja levandų ar rožių kvapas. Mus neabejotinai veikia sodo kvapai, garsai, tekstūros. Kuo daugiau juslių įtraukiama į šią kelionę, tuo turiningesnė ji tampa. Sodo erdvė, skirtingi jos elementai veikia ne vien fizines jusles, bet ir emocinę savijautą, pasąmonės procesus, atmintį.

Savaime aišku, kad priklausomai nuo įdėtų pastangų erdvė gali atrodyti graži, bet svetima, arba atvirkščiai – jauki, globojanti, kviečianti. Tai įrodo vienas iš ALPS projektų – 300 kv. m. „gydomasis“ ligoninės sodas. Kuriant jį buvo svarbu išryškinti saugumo ir globos aspektus. Pasirinktas giliai simbolinis drugelio elementas, žoliniai augalai ir baltos gėlės, simbolizuojančios tyrumą ir rūpestį.

Architektai siekė, kad čia įėjęs žmogus nuo pat pradžių pajustų, kad yra globojamas ir juo rūpinamasi. Sodo erdvė suplanuota taip, kad atitiktų individualius poreikius – pavyzdžiui, įrengtas „apsisprendimo suoliukas“ arba ramesnė vieta, kurioje galima pasikalbėti arba paskaityti knygą. Pati erdvė – skaidri ir atvira, kad kiekvienas jaustųsi saugus, o judėti būtų patogu tiek sveikiems, tiek negalią turintiems žmonėms.

Pasak pranešėjos, ligoninėms kurti projektai padėjo jai suprasti, kad kiekvienas sodas gali gydyti, raminti ir teikti atgaivą. Tam tereikia žinoti keletą principų, kaip organizuoti erdvę. Visų pirma, reikalingos skirtingos zonos – nuo ramių vietelių, skirtų pabūti vienumoje, iki bendradarbiavimo, žaidimų aikštelių. Antra, tinkamą atmosferą sukurti padeda lengvai atpažįstami ženklai, etnografiniai motyvai, archetipai ar naujai įprasminti vaikystės prisiminimai. Pavyzdžiui, avilys, primenantis apie šviežią medų kabinantį senelį bitininką, arba balta drobė, primenanti skalbinius džiaustančią močiutę. Tokiame sode pasijuntame kaip namie – grįžtame į save, patiriame harmoniją ir sutelkiame išblaškytas jėgas. Emocingi prisiminimai padeda žmonėms greičiau pasveikti.

Sodas kaip kūrėjo asmenybės atspindys

O kaip mes patys galime pakeisti ar tobulinti savo aplinką? Kraštovaizdžio specialistė pataria pirmiausia gerai įsiklausyti į savo poreikius, nuolatos žymėtis idėjas, pastebėjimus – pamatysite, kad kasmet jie bus kitokie, priklausomai nuo to, kaip keisitės jūs pats. Kaitos nereikia bijoti, tai natūrali gyvenimo dalis.

Pagalvokite apie vietos „dvasią“, apie tai, ką norėtumėte išsaugoti. Kaip sodas atspindės jus ir jūsų šeimą, asmeninę istoriją? Kokias asociacijas jis kels? Nepamirškite, kad sode turi būti balansas tarp atviros, visiems matomos, ir uždaros, privačios ir intymios erdvės. Idealu, kai sodas natūraliai įsilieja į kaimyninę aplinką ir ją pratęsia.

Kad sodas taptų toks, kokio norite jūs, nereikia didelių inovacijų, kartais pakanka mažų detalių. Pavyzdžiui, romantiškai aplinkai sukurti galbūt pakaks užmesti ant suolo minkštą languotą skarą. Funkcinis apšvietimas yra būtinas, tačiau atmosferinį galima sukurti labai paprastomis priemonėmis – kad ir jaukiai plazdančia žvakės liepsna.

Taip pat reikėtų atsakyti sau, kokios medžiagos patinka, koks stilius – formalus ar neformalus – priimtinas, kokie baldai reikalingi, kiek žmonių jais naudosis, ar jie bus skirti sėdėti, ar gulėti. Svarbu suprasti, kas geriausiai atitinka jūsų asmenybę. Iš anksto apsvarstykite, ką norėtumėte auginti savo sode – vaisius, daržoves ar prieskonines žoleles, o gal visko po truputį? Būtina įvertinti ir savo užimtumą, galimybes rūpintis sodu – nuo to priklausys jo dydis, augalų įvairovė ir pobūdis.

Būtina nepamiršti praktinių sodo erdvės pritaikymo galimybių. Viskas priklausys nuo to, kas ir kokiais tikslais naudosis sodu – vaikai, suaugusieji, draugai, gyvūnai. Čia galima užsiimti savo mėgstama veikla – ne vien auginti gėles, bet ir dresuoti šunis arba sportuoti. Priklausomai nuo sodo funkcijos, jame gali būti įrengti sporto aikštynai, vaikų žaidimo aikštelės, vieta draugų vakarėliams ir įvairios kitos zonos. Galima pagalvoti ir apie netradicinio dizaino sauną arba lauko virtuvėlę.

Privatų sodą galima suprojektuoti taip, kad jame būtų patogu ne vien leisti laisvalaikį, bet ir dirbti. Taip, sode galima darbuotis – ir ne vien grėbliu ir kastuvu, bet ir nešiojamuoju kompiuteriu. Tik tam, žinoma, reikėtų sukurti ramų ir tykų darbo kampelį, galbūt įrengti terasą, pavėsinę.

Sodas gali būti įvairiai panaudotas praktinėms reikmėms – augalai ar tam tikri elementai, pavyzdžiui, tvora, gali pridengti automobilių stovėjimo aikštelę, šiukšlių konteinerį ar net nedailų kaimyno namą. Svarbu erdvę sutvarkyti taip, kad matytume tai, kas mus įkvepia, ir nematytume to, kas trikdo.

Galiausiai, reikėtų nuspręsti, kuriuo metų ir dienos laiku daugiausia laiko leisite sode, ir pagal tai rinktis augalus. Be abejo, svarbus ir vaizdas pro langus – jei pro langą matysite žaliuojantį, žydintį medį ar krūmą, jausitės kur kas geriau. I. Rukšanė pataria renkantis augalus apsilankyti botanikos soduose, apžiūrėti kompozicijas, pamatyti, kaip augalai atrodo erdvėje, nusibraižyti eskizą. Įkvėpimo gali suteikti ir apsilankymas istorinėje vietoje, dvaro ar rūmų parke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis