Dizainerės patarimai, kaip per Velykas dekoruoti namus

Skandinavišku dekoru besižavinti dizainerė, LiDesign.lt tinklalapio autorė, dekoratorė Lina Ruokienė pastebi, kad minimalistinė kryptis vis dažniau pasirenkama ir šventiniam stalui dekoruoti. Tai reiškia ne tik juodai baltą koloritą ir saiką, bet ir ekologiją – naudoti namuose esančius daiktus, augalus, senus audinius, kurie atrodys tikrai netradiciškai.

Dekoruojant stalą svarbiausia tekstilė – staltiesė, stalo takelis ar servetėlės, ir indai, jų ornamentai, reljefas ar spalva, o pagrindinis akcentas – margučiai – gali prie jų šiek tiek derėti arba išsiskirti savo ryškumu.

Shutterstock nuotr.

„Tik tokiu atveju patartina, kad tekstilė ir indai apsiribotų viena ar keliomis spalvomis ir nevirstų dar vienu margučiu, – juokiasi dizainerė. Skandinaviškam stiliui sukurti L. Ruokienė pataria rinktis netradicines tamsias spalvas arba juodos ir baldos derinį, pagyvinant jį grafiniais elementais – dryžiais, zigzagais, taškeliais, ažūriniais indais, grakščiomis žvakidėmis. Romantiškesnei nuotaikai rinkitės švelnias pastelines šių metų spalvas – kvarco rožinę ir ramią, gesintą melsvą. Šių spalvų akcentai ar deriniai tiek tarpusavyje, tiek su kitomis pastelinėmis spalvomis puikiai tiks šventiniam stalui.

Shutterstock nuotr.

Svarbus ir puošnus stalo akcentas, atpučiantis į namus pavasario nuotaiką, nuo senų laikų yra gyvi augalai. Žalia spalva itin gražiai suskamba neutraliame fone, tad dizainerė siūlo į skaidraus stiklo vazas ar net servizus laikinai persodinti svogūninius augalus, pavyzdžiui, hiacintus ar tulpes, suteiksiančius dekorui gaivumo. Puoškite stalą skintų gėlių žiedais, vazonėliuose sužydėjusiais augalais, pastatykite prieskonių vazonėlių. Jaukumo suteiks ir paprastoje vazoje pamerktos medžių šakelės. Netikėtumo efektą išgauti padės margaspalvės dekoratyvinės plunksnos – jomis sukursite bohemišką, net šiek mistišką atmosferą.

Shutterstock nuotr.

Pažvelgę kiek kitu kampu aplink galite pastebėti daug daiktų, padėsiančių rasti įdomių dekoro sprendimų. „Pavyzdžiui, maistą galite patiekti ant medinių pjaustymo lentelių, iš nenaudojamos tekstilės atraižų sudygsniuoti dovanėles svečiams, margučius dekoruoti augalų vainikėliais ir juos naudoti vietoj vardų kortelių. Iš senų laikraščių iškarpų pasidarykite dekoratyvinių margučių“, – idėjomis dalinasi pašnekovė. Žinoma, svarbiausia jausti saiką – jei puošmenas gaminsitės patys, tuomet tikrai neprireiks ryškių dirbtinių dekoracijų iš parduotuvės, o namuose sukursite jaukią ir subtilią nuotaiką.

Shutterstock nuotr.

Šventiškumo gali suteikti ir malonios smulkmenos, nekasdienės detalės – vardo kortelės ar gėlių žiedai ant kiekvieno šeimos nario medžiaginės servetėlės, dovanėlės – kad ir gražiai įvynioti pačių kepti sausainiai.

Shutterstock nuotr.

Vardo kortelės gali tapti ir svarbiu dekoro elementu, ypač jei šeima nedidelė. Jos atspindės pasirinktą spalvinę gamą arba temą, nudžiugins kiekvieną narį išskirtiniu dėmesiu. Be abejonės, visi šie atributai turi derėti tarpusavyje, sietis spalva ar grafiniais motyvais, medžiagiškumu.

Shutterstock nuotr.

Kad patiekalais ir gardėsiais nukrautas stalas neužgožtų jūsų pastangų jį papuošti, dizainerė pataria iškelti šventinę kompoziciją aukščiau virš maisto, naudojant vazas ar stovelius ant kojelių. Kita gera idėja – maistą serviruoti mažesniuose induose, galbūt nepatiekti visko iš karto, leidžiant susirinkusiesiems pasigėrėti sukurtu dekoru. Juk tai – ne mažiau svarbi šventės dalis.

Shutterstock nuotr.

O kaip puošti namus? Šviesios, ilgos žvakės, grakščios, lengvos žvakidės puikiai derės prie pavasarinės gaivos. Ant medžio šakų galite kabinti rankų darbo miniatiūrinius paukštelius ar dekoratyvinius margučius, pririšti lapelius su pavasariniais linkėjimais, raidžių girliandas, plunksnas.

Shutterstock nuotr.

Ant sofos gali atsirasti pagalvėlė su augalų ar linksmo Velykų zuikio piešiniu. Ant sienos galite pasikabinti pavasarį primenantį plakatą, įsirėminti iškarpas ar nuotraukas. Na, o žengiant pro duris gali pasitikti iš pavasarinių augalų supintas vainikas.

Shutterstock nuotr.

Tikimės, kad šie patarimai padės jums susikurti savo namuose pavasarinę nuotaiką. Svarbiausia – nuspręskite, kokia dekoro kryptis jums artima, apsidairykite aplinkui ir tikrai pritaikysite kažką iš minėtų idėjų ar sugalvosite naujų.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis