3 populiariausi kambariniai augalai, kurie suteiks namams didingumo

Šiųmetės interjero dekoro tendencijos, kurias apžvelgiame žurnalo „Mano namai“ vasario mėnesio numeryje, tvirtina, kad įspūdingo dydžio vešlios kambarinės gėlės tampa svarbiais būsto puošybos elementais. Didelius, išraiškingų formų augalus siūloma įkomponuotais taip, kad būtų jie gerai matomi. Todėl paprasčiausia auginti nelepius ir kuo dekoratyvesnius augalus, vertus būti dėmesio centre.

Monstera

Vargu ar ryšitės didelę monsterą (Monstera) dažnai persodinti. Jai to ir nereikia, nes orinės augalo šaknys yra lepios, stiebas trapus ir tokia procedūra nepatiks. Todėl geriau iš anksto rinkitės didesnį vazoną, o kitais pavasariais tik pakeisite viršutinį žemės sluoksnį. Augalui tinka puri ir derlinga žemė, ji nuolat turi būti drėgna.

Shutterstock nuotr.

Nupjovus storą monsteros (ar bet kurio kito stambaus augalo) stiebą, žaizdą reikia patepti sodo tepalu. Apatinius neišvaizdžius monsteros lapus reikia nugenėti, kitus plauti šiltu virintu vandeniu.
Monsteros visi lapai sukasi į dienos šviesą, todėl pavasarį pradėjusi sparčiau augti ji gali neproporcingai pakrypti į vieną pusę. Be to, pasirūpinkite atrama, nes augalas sunkus ir stiebas neišlaiko savo svorio. Jei monsteros lapai nėra „skylėti“, jai greičiausiai trūksta mineralinių medžiagų. Augalą tręškite palmėms skirtomis trąšomis.

Juka

Didžiausias kaltininkas, kad juka (Yucca) skursta – perlaistymas, ypač jei vazone lieka stovinčio vandens. Tuomet augalo stiebas ir šaknys ima pūti. Tad augalą laistykite tik viršutiniam žemės sluoksniui pradžiuvus. Stenkitės, kad vandens nepatektų ant stiebo. Dideli jukos lapai gali būti nusvirę, tačiau tai nereiškia, kad augalas skursta – lapai palinksta nuo savo svorio. Jukos stiebą galima nupjauti, taip ją atjauninant.

Shutterstock nuotr.

Jaunas jukas reikėtų persodinti kas pora metų, senesnes – pagal galimybes arba keisti viršutinį žemės sluoksnį. Vazonas turi būti kuo didesnis, nes jukos šaknys tikrai galingos.

Dracena

Dracenos (Dracenae) laikomos nelepiais augalais, bet vis dėlto elementari priežiūra joms būtina.
Jei dracenos lapų galai pageltę, jai stinga drėgmės. Periodiškai purkškite lapus ir prauskite po dušu, kad nuplautumėte dulkes ir atgaivintumėte augalą. Kai lėtai gelsta ir nukrenta apatiniai lapai – tai natūralu, nes jie gyvuoja dvejus metus ir po to numetami. Dracenos lapų vainikas auga tik stiebo viršuje. Dracenas galima genėti bet kuriuo metų laiku.

Shutterstock nuotr.

Dracenas reikėtų persodinti kas porą metų arba bent keisti viršutinį žemės sluoksnį, kai augalas didelis ir senesnis. Jos šaknims reikia erdvės, be to jos išsidėsčiusios paviršiuje, todėl būtinas storas drenažo sluoksnis.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis