Renkamės stogo dangą: šiferis

Banguoti šiferio lakštai dengia daugybės šalies pastatų stogus. Apie šią tradicinę, laiko išmėgintą medžiagą pastaraisiais metais kalbama gana intensyviai, kadangi senus šiferio stogus, kurių danga gaminta asbesto pagrindu, raginama pakeisti į naują, saugią dangą. Neretai ta danga būna naujas sintetinio pluošto šiferis. Ką reikėtų žinoti renkantis šiferinį stogą, pasakoja portalo ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Šiferio savybės

Šiferis ypatingai vertinamas dėl savo ilgaamžiškumo. „Šiferis laikysis ne dešimt, ne dvidešimt ir ne trisdešimt metų, o dar ilgiau. Tiesa, kalbame apie pačią medžiagą, bet ne spalvas – jos išbluks greičiau, tada stogą liks nebent perdažyti. Tai ir yra vienintelis šiferio minusas – jo dažai nėra ilgalaikiai. Dažams gamintojas duoda penkis metus, o visai medžiagai – trisdešimt metų garantiją. Aišku spalva gali laikyti ir ilgiau, bet tiek siekia garantija. Visas šiferis yra pilkas, jis tik nudažomas tam tikra spalva – pavyzdžiui, ruda, raudona, žalia, jis nėra daromas iš tų spalvų pigmento. Tačiau dėl cemento pluošto savybių, šiferis tarnaus ilgai – ir nerūdys, ir neprakiurs“, – teigia Vainius Kuzmickis, UAB „Sovat“ projektų vadovas.

Paminėtina, kad spalvinė šiferio gama yra gana neplati, tik 8 spalvos. Vis dėlto, tamsesnės spalvos gali sukelti papildomų rūpesčių. „Egzistuoja standartinės spalvos. Iš principo stogas turėtų būti tokios spalvos, kuri nesugeria šilumos, kad stogas neperkaistų, nes jei stogas yra tamsus, jis dieną perkaista, o naktį išspinduliuoja šilumą į patalpas, tuo atveju, jeigu stogas nėra apšiltintas. Jeigu lyginsime lietuvišką ir lenkišką šiferį, žalios spalvos lietuviškas šiferis yra brangesnis. Gamintojas tai paaiškina tuo, jog žalio pigmento kaina skiriasi nuo kitų, tačiau skirtumas nežymus – apie 2-3%“, – pasakoja pašnekovas.

Nepaisant pasikeitusių gamybos technologijų, šiferis išlaikė tradicinę formą – jis yra banguotas. Skirtingų lakštų storiai paprastai yra vienodi, tačiau lakštai gali skirtis išmatavimais ar bangos gyliu. Dar yra siūlomi šiferio lakštai su jau išgręžtomis skylėmis ir nupjautais kampais.

„Lakštus su nepjautais kampais ir tvirtinimo skylėmis klientai renkasi tada, kad naujai dangai yra nepritaikytas teisingas grebėstavimo žingsnis. Tuomet jiems patiems reikia išgręžti skyles tam tikrose vietose, o kada stogas sugrebėstuotas tinkamai, imamas standartinis lapas ir tvirtinamas“, – pasakoja V. Kuzmickis

Matuojant pagal svorį, šiferis yra vidutinė medžiaga, jo naudingas plotas – apie 16 kg kvadratiniam metrui. „Tarkime, plienas gali sverti 5-6 kg, bituminės čerpelės – apie 9 kg už kvadratinį metrą, čerpės sveria apie 40 kg. Patikima ta danga, kuri yra sunki, nes audros atveju vėjas jos nepakels“ – pasakoja pašnekovas.

Šiferis yra nedegi medžiaga, turinti A degumo klasę. Šią stogo dangą galima montuoti nuo 10 laipsnių stogo nuolydžio. Konkrečią nuolydžio reikšmę šiuo atveju nurodo gamintojas. Taip pat paminėtina, kad pagal Europos sąjungos reikalavimus, Lietuvoje oficialiai parduodamas tik beasbestis šiferis. Jis išlaikęs visas gerąsias tradicinio šiferio savybes ir yra gaminamas nenaudojant kvėpavimo takams kenksmingo asbesto.

Planuojant stogą šiferiu dengti laikinai, patartina atkreipti dėmesį, kad ši danga nėra geriausias pasirinkimas, jei norima, kad konstrukcija būtų lengvai demontuojama. „Tarkime, pastatytas angaras, montuotojai ir statybininkai žino, kad po penkių metų jį reikės išrinkti. Todėl metalinė danga šiuo atveju yra geriau, nes ji daug lengviau demontuojama – išrenki, sudedi ant palečių ir išveži. Šiferis, kaip bebūtų yra fibrocementas, jis trapus“, - teigia UAB „Stogdanga“ vadovas Raimundas Šestakas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Renkamės stogo dangą (1 dalis)
Renkamės stogo dangą (2 dalis)

Montavimo principai

Šiferio dangos privalumas yra gana paprastas montavimas. Pasak R. Šestako, jeigu žmogus turi rankas, geba perskaityti instrukciją, tai ir stogą gali pats užsidengti. Šiferio stogų dangos instrukcijos yra detalios, taip pat skiriasi kai kurie kiekvieno produkto montavimo niuansai. Vis dėlto, pagrindiniai dengimo principai išlieka tie patys.

Stogo konstrukcija. Praktiškai visuomet paminima, jog įrengiant stogą, negalima naudoti šlapios medienos. Gegnių ir kiti tvirtinimo konstrukcijų mediena neturėtų būti drėgnesnė nei 20 %. Tiesa, R. Šestakas teigia, kad tokie atvejai pasitaiko itin retai.

„Jau lentpjūvėse parduodama pakankamai išdžiūvusi mediena, todėl nežinau tokių atvejų. Žinoma, šlapios medienos negalima dėti ant stogo, kadangi ji irsta. Tarkime, šaltą žiemą mes sumontuojame konstrukciją iš šlapios medienos, ji sustingsta, vanduo negaruoja ir ji labai greitai deformuosis“, – pasakoja pašnekovas.

Įsirengus gegnes, į vidų tarp gegnių sudedama apšiltinančioji medžiaga. Tuomet ant gegnių smeigėmis yra pritvirtinama difuzinė plėvelė, ir prisukami ventiliaciniai tąšeliai – taip susidaro oro tarpas ir oro srautai patenka į ventiliacinį sluoksnį bei sumažina oro įtaką šiferio šilimui. Patartina, kad jų aukštis būtų apie 5 centimetrus „Tašas tvirtinamas lygiagrečiai gegnės. Kai stipriai šviečia saulė, šiferis gali įkaisti iki 90 laipsnių – šilumos perteklius yra išventiliuojamas, ir palėpėje praktiškai nebėra tvanku“, - privalumus aiškina R. Šestakas.

Horizontaliai ventiliaciniams tašęliams įrengiamas grebėstas – jo žingsnis gali būti įvairus, tačiau standartiniams lakštams jis siekia apie 50-70 cm. Kaip jau minėta, standartiniam grebėsto žingsniui yra skirti lakštai su išgręžtomis skylėmis tvirtinimui bei nupjautais kampais. Jeigu keičiate itin seną šiferį į naują, lakštai paruošti tvirtinimui jūsų stogo grebėstui greičiausiai netiks.

Kaip ir daugeliui dangų, šiferio dengimui užtenka paprastų įrankių. Prieš dengiant stogą, jei grebėsto žingsnis nestandartinis, paruošiami lakštai, nupjaunant kampus bei reikiamose vietose išgręžiant tvirtinimo skyles. Pjaunama po du priešingose pusėse esančius lakšto kampus, priklausomai nuo būsimos klojimo krypties. Juos galima pjaustyti paprastu pjūklu arba kampine šlifuokle.

Lakštai klojami nuo karnizo iki kraigo, nuolat patikrinant ar tvirtinami lygiai vienoje eilėje. Lakštai persidengia ne tik vertikaliai, tačiau ir horizontaliai – įvairūs gamintojai rekomenduoja įvairius persidengimo matmenis. Šiferį galima tvirtinti tiek kalant, tiek prisukant jį varžtais, sriegiais, naudojantis guminėmis tarpinėmis. Pažymima, kad nereikėtų pritvirtinti stipriai, per stipriai, kad nepadidėtų deformacijos tikimybė.

Tvirtinant stogą prireiks įvairių užbaigimo elementų. Vienas iš jų – kraigo gaubtas, sutvirtinantis tiek dvišlaitį, tiek vienšlaitį kraigą, taip pat vėjalenčių, kurios saugo stogą iš šonų, kad stiprus vėjas neplėštų lakštų ir negadintų konstrukcijos. Estetiškai geriausia, jei detales rinksitės bent jau panašių spalvų kaip ir stogo danga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis