Laiptai namuose: kokius įsirengti geriausia?

Laiptai yra svarbus elementas namuose. Jais galima patekti į skirtinguose lygiuose esančias patalpas, palėpę, rūsį. Jie svarbūs ir kaip interjero dalis, kuri kartu su aplinka sudaro vientisą vidaus stilių. Kiekvieną kartą juos reikia pritaikyti erdvei, tad jų įrengimui nėra vieno bendro recepto, bet yra keletas praktinių patarimų, kad įsirengus būtų smagu ne tik į juos žiūrėti, bet ir jais žingsniuoti.

Statant naują namą laiptai būna numatyti projekte. Jame nurodoma forma, pakopų dydis, aukštis. Net jei ir laiptai yra įtraukti į projektą – vis tiek lieka daugybę pasirinkimų, kaip ir keičiant senus laiptus, nuo spalvos, medžiagos iki turėklų rašto ir apšvietimo. Laiptai turi tris svarbiausias dalis: siją (arba be jos), medžiagą (arba kelias medžiagas) pakopoms ir turėklus.

Fotolia nuotr.

Renkantis laiptus svarbiausia:

Patogumas ir patikimumas;
Laiptų dydis ir vieta;
Laiptų stiliaus vientisumas su interjeru;
Saugūs ir tinkamo aukščio turėklai;
Tinkamas pakopos dydžio ir aukščio pasirinkimas;
Geras apšvietimas;
Laiptų forma;
Pasirinktos medžiagos.

Parengiamųjų darbų trukmė priklausomai nuo įmonės dydžio ir darbų apimčių, tad gali užtrukti ir iki savaitės. Vizualizacijos parengimas trunka maždaug 2-3 dienas. Pasiūlymams pateikti užtenka ir dienos.

Funkcijos ir stiliaus derinys

Pasak „Laiptų karalystės“ architekto Žilvino Dūdos svarbiausia yra pasirinkti laiptų stilių, stilistiką. Nuo to reikia ir pradėti. Kai yra statomas namas, jau būna žinomas, koks jame bus interjeras. Turi būti sudėlioti atspalviai, stilistika. Jei užsakovui tai yra visai nesvarbu – tai galima atidėti vėlesniam laikui, kai bus padaryta namo dėžutė. Laiptus reiktų įrengti, kai dar nepadaryta apdaila, nes įrengiant laiptus galima ją sugadinti. O pastačius laiptus – reikia atlikti sienų apdailą. Kadangi laiptai įrengiami vėliau – reikia iš anksto žinoti laiptų vietą. Dažnai savininkai nuklysta nuo projekto ir sukeičia, pavyzdžiui, lipimo puses, atsisako sandėliuko arba kaip tik jį daro, kur nebuvo numatytas.

Kai yra turimas namo ir laiptų projektas nebūtina jų iškart gaminti. Bet kita dažna klaida, kai laiptų dar nėra, bet pradedamos įrenginėti komunikacijos po jais apačioje. Negalima jų vietoje, pirmame aukšte padaryti komunikacijų, kaip, pavyzdžiui: vandentiekio, elektros, šildymo vamzdžių nutiesimą. Todėl būtina žinoti jų vietą (atramos tašką) kuo anksčiau. Jei laiptai yra ant vienos sijos – eina per centrą. Jei laiptai yra su sijomis dvejuose kraštuose – tai atramos taškas jau yra kraštuose. Todėl ir komunikacijos išdėliojimo poreikis yra kitoks. Dažnai klojant komunikacijas nepaliekamos žymės, kur jos įrengtos. Tenka labai ilgai jų ieškoti, nes šildymo vamzdeliai būna plastmasiniai ir juos surasti beveik neįmanoma.

Laiptų medžiagos

Namuose dažnai vaikštoma basomis, tad viduje geriausia pakopoms naudoti medį. Medienos ar polimerinės dangos yra šiltesnės. O jei būtų vaikštoma ant metalinių pakopų ar granitinių laiptų – bus šalta. Medis yra ir universalus: ant jo malonu vaikščioti: žiemą, vasarą. Medis gali būti naudojamas beveik bet koks, bet dažniau pasirenkama kietesnė mediena.

Pagal kainą: uosiniai laiptai yra pigiausi. Pagal brinelio skalę jų kietumas yra 39. Jie ir nedaug nusileidžia kietumu ąžuolui – 42. Pavyzdžiui: pušies kietumas – 27. Iš pušies daroma žymiai rečiau: labai taupydami ar rečiau naudojamiems laiptams (labai greitai nusitrina briaunos). Lietuviai paprastai pušinių laiptų nedaro, tik išskirtinais atvejais.

Laiptų medžiagos ir laiptų stiliaus pasirinkimas prasideda nuo to, kad užsakovo paklausiama, kokios bus grindys, durys. Jei sako, kad durys bus plastikinės ar baltos, tada klausiama: „gal langai bus su medienos imitacija?“. Labai svarbu rasti prie ko „pririšti“ ir priderinti laiptus. Kartais tai būna durys, palangės ar kitos vidaus medinės detalės, grindų danga. Jei interjere yra tik plastikai – tada galima naudoti laiptams ir polimerinę dangą.

Ž.Dūdos nuotr.

Laiptų forma ir dydis

Laiptų forma įprastai būna suderinta su architektu, darant projektą. Ji beveik nekeičiama. Siūlomų formų pasirinkimas labai platus. Nėra didelio skirtumo kokia pasirenkama: ar U, ar L, ar spiralės formos, ar dar kita. Tada prasideda laiptų estetika ieškojimas. Galima sakyti, kad kiekvienoje situacijoje yra tobuli laiptai, bet C formos laiptai kalbintam specialistui yra patys gražiausi. Jie gražiai atrodo ir iš viršaus, ir iš apačios. Tai būtų beveik pasagos formos laiptai. Laiptų, ypač tokių, nereikėtų kur nors užkišti į „kamurkę“.

Sudėtingesni laiptai, kaip C formos, bus ir brangesni. Jei investuojama į prabangius laiptus – tai jų tikrai nereikia slėpti, o kaip tik rodyti. Viskas priklauso nuo žmonių poreikių. Lygūs, monotoniški irgi yra gražūs, bet jie turi visai kitokį emocinį užtaisą (atmosferą). C formos laiptus galima būtų sulyginti su vėlyvąja gotika, kurios architektūra suteikia šokančios ugnies įspūdį. Lietuvoje tokie laiptai pasirenkami retai, dažniau pasirenkami paprastesni tiesūs arba L formos laiptai.

Jei projektuojami laiptai minimalizmui ar kubizmui – tokie C formos laiptai netiktų. Nors ir architektas Žilvinas Dūda atskleidė mėgstamiausią laiptų formą, bet teigia, kad šiame darbe negalima užsispirti ir daryti pavyzdžiui, tik vienos formos laiptus. Svarbu, kad pasirinkta laiptų forma būtų patogi – tada jie ir bus geriausi.

Pakopos dydis ir aukštis

Labai svarbu išlaikyti gerą pakopos aukščio ir pločio santykį. Architektas Ž. Dūda įprastai palieka 25 cm pakopos dydį. Per daug mažinti pakopos ploto negalima. Pavyzdžiui: suomiai, islandai daro 23-24 cm plotį.

Klientui galima pateikti pavyzdį, kad būtų lengviau suprasti, kodėl nereiktų daryti mažesnio dydžio. Vidutinis vyro bato dydis yra 42-43. Tai tokio vyro pėdos dydis bus 25-26 cm. Pakopos dalis, kuri pasislepia už kitos pakopos (vadinamoji nosis) skaičiuojama papildomai, tad tokiu atveju visos pakopos dydis turėtų būti 28 cm. Tai yra optimalus dydis vyrui ir nereikėtų daryti mažesnio. Jei, pavyzdžiui, pakopos dydis daromos 23 cm ir pridedamos tuos pačius tris - gaunama 26 cm dydžio pakopa. Lipant žemyn tais papildomais trimis centimetrais negalima bus pasinaudoti.

Architektūros teoretikas Ernstas Neufertas savo knygose teigė, kad tobulos pakopos santykis svyruoja tarp 25-30 cm pločio ir 15-18 cm aukščio. Lietuviai dažnai taupydami vieną ima maksimalų dydį (aukštį), o kitą minimalų. Galima garantuoti, kad tokie laiptai pavyks. Kadangi tai priklauso ir nuo gyventojų, kurie naudosis šiais laiptais – reikia kiekvieno atveju metu pasižiūrėti ir rasti optimaliausią santykį.

Laiptuose be aikštelės turi būti ne daugiau nei 17 pakopų, o patogiausia, kai būna iki 12 pakopų.

Ž.Dūdos nuotr.

Turėklai – saugumui ir išskirtinumui

Kita svarbi detalė laiptuose yra turėklai, kurie turėtų būti tvirti, apie 90 cm aukščio, matuojant nuo pakopos viršutinio paviršiaus. Kai viena žinoma Lietuvos politikė nukrito nuo laiptų ir žuvo, pašnekovas pastebėjo, kad padaugėjo klientų turėklams įsirengti. Tokie skaudūs nutikimai žmones paveikia ir priverčia pasirūpinti saugumu. Norėtųsi, kad saugumu rūpintis žmones skatintų ne tokie liūdni atsitikimai, o sąmoningumas, siekis būti saugiam namuose.

Kitų detalių – pakopų, sijų pokyčiai būna minimalūs. Koks bus turėklo piešinys, kaip jis atrodys – variantų ir galimybių yra labai daug. Užsakovas džiaugiasi pamatęs įrengtas pakopas, bet užbaigus ir įstačius turėklą – žmonių džiaugsmas būna dar didesnis. Čia galimi išskirtiniai ir originalūs sprendimai. Todėl savo darbuose Ž. Dūda visad stengiasi tai akcentuoti ir kreipti išskirtinį dėmesį jų suprojektavimui.

Turėklai labai pakeičia visų laiptų išvaizdą. Kokį rinktis turėklą – nerūdijantį plieną, stiklą, medį, skirtingų medžiagų kombinaciją? Pasak specialisto, lietuviai turi tikrai gerą skonį, bet daugeliui skonis dar yra ugdomas. Lietuvoje estetiniai ieškojimai dar yra kažkiek apriboti ir įsišakniję, kadangi mūsų istorija dar labai jauna. Tad natūralu, jog šiek tiek trūksta laisvės eksperimentuoti.

Kiek vietos užims laiptai?

Didelė klaida ir problema, kad užsakovai nepalieka laiptams vietos arba laiptams erdvė būna per daug sumažinta. Laiptų aukštis atsispindi ir laiptų plote pirmame aukšte. Trijų metrų aukščio laiptams reikia maždaug 4 metrų ilgio tako. Ar jis bus susuktas U formos (2 metrai į priekį, 2 metrai atgal), ar susuktos V formos (1 metras ir 3 metras) – tako ilgis beveik nesiskiria. Negalima sumažinti ir laiptų angos dydžio. Taip atsitinka, kai šeimininkai viršuje didina kurį nors kambarį, sandėliuką, rūbinę ir taip sumažina angą – to daryti negalima. Todėl reikia pasitarti su specialistais, kurie padės išvengti visų šių klaidų.

Ž.Dūdos nuotr.

Ieškant geriausios kainos

Rekomenduojama rinktis laiptus „iš vienų rankų“ (visos laiptų dalys perkamos vienoje vietoje). Tai ypač svarbu, kai norima daryti laiptus iš kelių medžiagų (pvz.: nerūdijantis plienas, medis, stiklas, juodas metalas). Bandoma juos pirkti dalimis, manant, kad taip bus sutaupyta. Tokiu atveju reikia nebijoti bent jau pasiteirauti kainų ir didesnėse kompanijose. Nereikia galvoti, kad didelėse įmonėse viskas bus brangu.

Specialistas Ž. Dūda yra įsitikinęs, kad darant laiptus lygiagrečiai skirtingose įmonėse jie kainuos labai panašiai. O kai yra išmėtomi laiptai į dalis – retai kada būna sudedama visa suma, kiek buvo išleista perkant atskirai dalimis. Tad ir tokiu variantu gaunasi labai panaši kaina. Perkant vienoje vietoje – kartais kaina būna lankstesnė, nei perkant atskirai, mažesnėmis dalimis, būna pritaikomos nuolaidos. Žymiai mažesnė kaina bus, jei šeimininkas nuspręs darytis laiptus pats.

Laiptų vizualizacija – svarbus privalumas

Kai kurios įmonės kuria vizualizacijas, kurių pagalba labai lengva suprasti ar tai yra būtent norimi laiptai. Kai įprastai architektas projektuoja namo planą ir nubraižo laiptus jame, žmonės dažnai susiduria su problema, kad nežino brėžinyje linijų reikšmių. Vėliau, jau padarius laiptus, klientas tik tada supranta: „o aš to nenorėjau“. Šiuo metu jau yra didelių įmonių, kurios užsiima ir daro kokybiškas vizualizacijas.

Kai kurios jas daro nemokamai, bet klientas neturėtų bijoti ir įsigyti šią paslaugą, kuri gali kainuoti iki 50-100 litų. Tai nedidelė suma lyginant su namo ar laiptų kaina. Tokios vizualizacijos nauda yra labai didelė, nes bus žinoma, kaip atrodys pasirinkti laiptai namuose. Tai būna pagalba laiptų užsakovui, kuris nori, kad pastatytų laiptų nebereiktų keisti ar perdarinėti dėl kokių nors projektavimo ar pasirinkimo problemų. Pasirinkus formą galima diskutuoti dėl detalių, spalvų pasirinkimo, jas keisti ir žiūrėti, kaip atrodys su vienais ar kitais pakeitimais.

Lengviau ir apsispręsti, ir išsirinkti. Mažos kompanijos ar pavieniai meistrai tą pasiūlyti gali labai retai arba neatlieka to pakankamai kokybiškai. Laiptų projektavimo specialistas primena, kad labai svarbu pasižiūrėti darbų galerijas, pavyzdžius, ką įmonės atliko anksčiau.

Laiptų projektavimas

Kartais klientas jau atsineša paruoštą norimą turėklų raštą ar visų laiptų brėžinius – paruošęs pats arba su architekto pagalba. Jei viskas būna paruošta ir nubraižyta tvarkingai – dažnai net nekyla papildomų klausimų.

Specialisto pagalba reikalinga tada, kai žmogus visai nedirba su laiptų projektu ir net neįsivaizduoja, kokie laiptai jo namuose galėtų tikti. Tada būtina pasiūlyti galimus variantus. Ž. Dūda dažniausiai pats važiuoja į vietą išsimatuoti ir aptarti galimus variantus, parodyti pavyzdžius, kaip buvo padaryta kitur. Aptariamos ir galimos detalės, priderinimo prie namų interjero stiliaus galimybės. Specialisto tikslas turi būti kliento gyvenimo patogumas, nes ten reiks gyventi tik jiems. Jei meistras bandytų įsiūlyti vieną jam pačiam patinkantį variantą – klientas paskui jį kiekvieną kartą atsimins blogu, kai lips tais nepatogiais ir įsiūlytais laiptais, dėl to visuomet reikia bandyti pajausti, koks yra kliento estetikos suvokimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis