Lietuvių dizaino idėjos pastebėtos pasaulyje užkopė iki 50-uko

Dvi Vilniaus dailės akademijos dizaino katedroje studijuojančios lietuvės sėkmingai kopia link šių metų geriausių pasaulyje buitinių įrenginių koncepcijų aukštumų. Praėjusios dvi vertintojų atrankas, Evelina Kudabaitė ir Austėja Stiklerytė pateko į tarptautinio dizaino konkurso „Electrolux Design Lab 2013” geriausių projektų 50-uką. Sėkmę joms atnešė staltiesė-kaitlentė ir oro valytuvas-sagė.

Merginų idėjos išsiskyrė net tarp 1700 darbų, kuriuos pateikė 29 šalių dizaino studentai. Šiemet jie konkursui galėjo kurti ne tik buitinius prietaisus, bet ir aksesuarus, pakuotes ar paslaugas, atitinkančias „Įkvepimo gyvenimo mieste“ temą.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) gaminių ir aplinkos dizaino specialybės II kurso studentė Evelina Kudabaitė, pasirinkusi socialaus gaminimo kryptį, konkursui pateikė gaminimo paviršiaus-staltiesės idėją „Cook cloth“. Ploną ir iš smulkių elementų sukonstruotą lankstų paviršių galima naudoti namuose ir lauke - ir kaip pjaustymo lentą, ir kaitlentę, o taip pat išlaikyti maistą šiltą ir pasitelkti šį paviršių kaip foną, kuriant teminio vakarėlio atmosferą. Pasinaudojus prietaisu, jį paprasta nuvalyti ir neštis kuprinėje, ar pasidėti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks sensoriniu būdu valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori praleisti laiką su draugais gamindami namuose ar lauke.

Evelina Kudabaitė. Cook Cloth
Evelina Kudabaitė. Cook Cloth
Organizatorių nuotr.

Antroji VDA studentė Austėja Stiklerytė konkurso gryno oro potemei pasiūlė stilingą aksesuarą, kurį turintis žmogus galėtų nesibaiminti miesto smogo ar leisti laiką rūkančių draugų kompanijoje. Oro valytuvas-sagė „Airpin“ užtikrintų šviežią orą ir bakterijų panaikinimą ją nešiojančio žmogaus asmeninėje erdvėje. Pasak autorės, valymo ir bakterijų sunaikinimo efektą užtikrintų prietaiso viduje esančios titano dioksido kapsulės, kurių veikimą paskatintų ultravioletiniai spinduliai. Be to, šis aksesuaras turėtų keičiamą dangtelį, kurio dizainą, kaip ir vidinės kapsulės spalvą, galėtų pasirinkti pats vartotojas.

Austėja Stikleryte. Air Pin
Austėja Stikleryte. Air Pin
Organizatorių nuotr.

Iš viso Lietuvos dizaino studentai konkursui pateikė 22 darbus. Dar viena VDA studentė, Elena Rudzinskaitė, konkursui pateikusi daugiafunkcį oro valytuvą-kabyklą LEAK, pateko į “Electrolux Design Lab 2013” geriausių darbų 100-uką.

Šiemet pakeitus konkurso tvarką, „Electrolux Design Lab 2013” dalyviai be TOP100+ ir TOP50 atrankų iki finalo turės pereiti dar du lygius: objekto formos ir funkcionalumo vystymą. Po jų liks atitinkamai 25 ir 8 dalyviai. Spalio mėn. vyksiančiame finale bus paskelbti pirmų trijų vietų ir žmonių balso nominacijos nugalėtojai. Pirmosios vietos laimėtojas gaus 5000 EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę globaliame „Electrolux“ dizaino centre, antrosios ir trečiosios – atitinkamai 3000 ir 2000 EUR prizus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis