Ką daryti, kad namuose pakviptų Kalėdomis?

Žiemos švenčių laikotarpis – tikra kvapų simfonija jūsų namuose. Nuo ką tik iš lauko parneštos, dar šalčiu kvepiančios eglutės, iki kepamų gardėsių, prieskonių ir žvakių skleidžiamų aromatų – šie sumišę kvapai daugeliui primena vaikystę ir padeda kurti džiaugsmingą nuotaiką.

Klasika

Žinoma, niekas neprilygsta gyvo medelio skleidžiamam kvapui. Vos parnešta į namus, eglė tampa kalėdinio sūkurio centru, žavėdama ir traukdama tiek mažus, tiek didelius. Vis dėlto, dalis žmonių patogumo dėlei renkasi netikrą eglutę arba išvis atsisako šio šventinio atributo. Tokiu atveju galima nusipirkti arba iš šakų patiems pasidirbti vainiką – eglišakių kvapas pripildys jūsų namus tikra kalėdų dvasia. Šviežiai nupjautų eglės ar pušies šakų galite įsigyti iš medelius parduodančių prekeivių ar augalų parduotuvės. Tokį vainiką galite kabinti ant lauko durų, arkų, dėti šventinio stalo centre arba ant palangės, į jo vidurį įstatę keletą žvakių.

Shutterstock nuotr.

Kad kvapas būtų dar intensyvesnis, šakeles apipurkškite eterinio aliejaus ir vandens mišiniu. Įlašinkite kelis pušų kvapo aliejaus lašus į puodelį vandens ir gauta esencija apšlakstykite arba apipurkškite augalą. Netikriems augalams tai suteiks tikrovišką aromatą, o tikrų medelių kvapą dar labiau išryškins.

Dovanokite Kalėdų kvapą

Rankų darbo aromatiniai mišiniai – ne tik puiki kvepianti dekoracija jūsų namams, bet ir jauki dovanėlė einant į svečius. Į šiuos mišinius galite dėti viską, kas jums asocijuojasi su Kalėdomis. Suklysti čia neįmanoma, tad pasikliaukite savo uosle!

Shutterstock nuotr.

Jeigu rengiate savo namuose Kūčių vakarienę arba tiesiog norite užkrėsti namiškius kalėdiška nuotaika, tereikės prikaistuvio ir šiek tiek fantazijos. Pasiruoškite mišinį – tam tinka praktiškai viskas: cinamono lazdelės, imbieras, vanilė, pušų spygliai, obuolio, apelsino, citrinos griežinėliai arba žievelė, spanguolės.

Sudėkite pasirinktus ingredientus į puodą, užpilkite vandeniu maždaus tris ketvirtadalius indo, užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir palikite kaitintis ant lėtos ugnies. Svarbu retsykiais užmesti akį, kad puode nepritrūktų vandens. Jūsų namai visą dieną skleis pačius nuostabiausius, kalėdiškiausius kvapus.

Vienas iš receptų būtų toks: gvazdikėliai, cinamono lazdelės, anyžius, apelsinai ir obuoliai. Prieš ruošiant šį mišinį, apelsinus ir obuolius reikia supjaustyti labai plonais griežinėliais ir kepti 250 °C įkaitintoje orkaitėje, kol jie visiškai išdžius. Išdžiovinę vaisius, sumaišykite juos su prieskoniais, įdėkite į dailų stiklinį indelį ir palikite keletui dienų. Aromatui sustiprinti naudokite eterinius aliejus. Šį popuri galėti sudėti į vazą ir pastatyti ant spintelės, o prieš išmesdami galėsite jį išvirti vandenyje, kaip papasakota aukščiau.

Dar keletas receptų:
Dvi pipirmėtės lazdelės, dvi pušies šakelės, dvi cinamono lazdelės.
Šviežio rozmarino šakelė, dvi cinamono lazdelės, citrinos žievelė.
Jeigu kalėdinį mišinį norite kam nors padovanoti, sudėkite jį į stiklinį indą, dekoruokite kaspinu, užrašu su palinkėjimu. Arba įteikite šį kvapnų stebuklą mažoje pintinėlėje, apvyniotoje celofanu ir papuoštoje kaspinu.

Imbierinių žmogeliukų girlianda

Tai tradicinis Kalėdų papuošimas, kurį ypač smagu daryti su vaikais. Iškepus meduolinius žmogeliukus ir išdžiovintus vaisių griežinėlius kabinkite ant virvutės. Lengvesnis variantas – pagaminkite girliandą iš cinamono lazdelių, išdžiovintų apelsinų skiltelių ir žvaigždinio anyžiaus. Ši puošmena ne tik įneš natūralaus grožio, bet ir skleis su niekuo nesupainiojamą malonų aromatą.

Shutterstock nuotr.

Kvapnūs kankorėžiai

Pasigaminkite kvepiančių kankorėžių – tai bus puiki dekoracija kalėdiniam stalui. Tinka pušies, vanilės, cinamono, imbiero, gvazdikėlių ar pipirmėtės kvapai. Galite naudoti prieskonius arba šių kvapų eterinius aliejaus.

Shutterstock nuotr.

Sudėkite kankorėžius į plastikinį maišelį, prieš tai įlašinę į jį kelis lašus aliejaus ir stipriai pakratykite. Kitas variantas – į maišelį suberkite prieskonius, o kankorėžius ištepkite klijais, kad purtant maišelį jie jais apliptų.

Apelsino ir gvazdikėlių magija

Viskas, ko reikia šiam kvepiančiam papuošimui, – apelsinas, nesmulkintas gvazdikėlis, dubuo su prieskoniais ir kaspinas ar virvutė, koks nors aštaus daiktas, kuriuo pradursite žievelę.
Smeigtuku, dantų krapštuku ar panašiu smailiu daiktu susmaigstykite apelsino žievelę. Galite sugalvoti įvairiausių ornamentų. Tuomet į skylutes prismaigstykite gvazdikėlių. Apelsiną dėkite į dubenį ir apvoliokite likusiais prieskoniais. Paprastai tam naudojamas mišinys iš muskato, cinamono, imbiero, maltų gvazdikėlių. Prieš puošdami šia saldžiai kvepiančia dekoracija namus, palikite ją keletui savaičių išdžiūti.

Shutterstock nuotr.

Aprištą kaspinu apelsiną galima kabinti ant eglutės arba statyti į vazą stalo centre su keliomis pušies šakelėmis ir kankorėžiais, žvakėmis.

Shutterstock nuotr.

Žinoma, tai tik gairės, kaip galite sustiprinti Kalėdų laukimą savo namuose. Galbūt jūs turite savų būdų, jau tapusių kasmetine tradicija. Juk su Kalėdomis asocijuojasi viskas, kas kuria jaukumą ir artumą – čia nėra jokių taisyklių.

Jei neturite laiko

Žinoma, kartais nėra pakankamai laiko komponuoti šakeles, sausainius, parduotuvėse ieškoti cinamo lazdelių ar mandarinų.

Tokiu atveju, visuomet galite pasitelkti įvairiausiais kvapais dvelkiančius, skirtingų spalvų namų kvapus, žvakes. Jie gali tapti ne tik kalėdiniu aksesuaru, tačiau ir nuolatiniu namų akcentu.

Užsakymo nr.: PT_72942734

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis