3 auksiniai patarimai, padėsiantys apsispręsti, kaip išrinkti praktišką dovaną

Artėjant šventėms, daugelis sukame galvą, ką gi padovanoti savo brangiausiesiems. Norime, kad dovana žmogų pradžiugintų ir būtų reikalinga. SPA procedūros kuponą ar kvepiančias žvakes žmogus vienaip ar kitaip sunaudos, o štai jūsų atsakingai rinkta šluota gali būti nugrūsta į spintos kampą ir pamiršta visiems laikams. Aišku, šeimos nariai neretai išsako vieni kitiems savo pageidavimus, belieka išrinkti vieną iš daugybės skirtingų gamintojų skirtumų produktų. Tačiau ką daryti, jei norite padaryti staigmeną? Kaip nesuklysti ir kokiais kriterijais vadovautis renkant praktišką dovaną?

Išsiaiškinkite lūkesčius

Interjero salonų tinklo UAB „Dubingiai“ rinkodaros vadovė Rūta Andriušytė sako, kad nenorint prašauti pro šalį pirmiausia reikia gerai pažinoti žmogų, kuriam ketinate dovaną teikti. Žmonių prioritetai, gyvenimo būdas, skonis, stiliaus pojūtis labai skiriasi. Svarbu nepamiršti ir to, kad vieniems žmonėms imponuoja sentimentai, o kitiems – praktiškumas.

Jau vien apsilankę žmogaus namuose galite apytikriai nuspėti, ar jis labiau linkęs į romantiką, ar į racionalų praktiškumą. Galbūt jam patinka levandomis puoštas Provanso, o gal – praktiškas ir patogus skandinaviškas stilius? Gal jam prie širdies prabangus, o gal – vintažinis įvaizdis? Bet kuriu atveju, geriausia dovanoti kažką tokio, kas įsilietų į bendrą namų kontekstą, o ne drastiškai iš jo išsiskirtų.

Įmonės „VT IMPERIJA“ komercijos direktorius Egidijus Safonovas pastebi, kad tai, kas vienam žmogui būtų puiki dovana, kitam gali atrodyti bevertis niekutis. Todėl reikėtų pasistengti kaip įmanoma geriau išsiaiškinti žmogaus lūkesčius. Dovanodami tai, ko žmogui iš tiesų reikia, mes jį pradžiuginame, parodome, kad nesame jam abejingi.

„Jei žmogus mėgsta gaminti maistą, jis tikrai įvertins funkcionalią keptuvę ar kokį nors virtuvės priedą. Melomanui geriausia dovana bus kokybiški ausinukai arba geros muzikos kompaktinė plokštelė. Mėgstančiam skaityti – geras romanas ir t. t.“, – į žmogaus pomėgius pataria atsižvelgti E. Safonovas.

Pasak pašnekovo, kainos klausimas taip pat svarbus – juk šventiniu laikotarpiu išlaidų ir taip netrūksta. Kartais tenka nuleisti kartelę ir ieškoti dovanos už labiau prieinamą kainą. Ko nereikėtų daryti – tai užmerkti akis prieš kokybę, ypač, jei žinote, kad dovanos gavėjas vertina kokybiškus daiktus. Natūralu, kad geresnės kokybės ir gražesnės išvaizdos prekės paprastai būna brangesnės. Kita vertus, jos patogesnės naudoti, suteikia daugiau pasitenkinimo ir gali būti naudojamės ilgesnį laiką. Palyginkite skirtingų gamintojų siūlomus produktus – apžiūrėkite iš visų pusių, pačiupinėkite, galite net pauostyti – ir išrinkite kokybiškiausią.

Tačiau ką daryti, jei lūkesčiai sunkiai nuspėjami – tarkime, norite padovanoti dovaną tolimiems giminaičiams arba pažįstamiems? „Tokiu atveju geriausia išeitis būtų pradžiuginti žmogų dovanų kuponu. Interjero salono dovanų čekis – puiki dovana tiek naujakuriams, tiek besiruošiantiems atnaujinti būstą“, – pataria R. Andriušytė.

Svarbiausia – nuoširdus dėmesys

Pasak R. Andriušytės, kartais nuoširdi smulkmena pradžiugina labiau nei įspūdingas brangiai kainuojantis daiktas. Įteikiant dovaną svarbus ir netikėtumo veiksnys, ir emocinis užtaisas. Jai pritaria ir E. Safonovas, primenantis, kad nuoširdus dėmesys dažniausiai yra svarbesnis už materialinę pusę:

„Turime visus metus savo artimųjų norams išsiaiškinti, kad padovanotume jiems reikalingą daiktą pernelyg neištuštindami šeimos biudžeto. Ne tiek svarbu, ar daiktas pigus, ar brangus – svarbiausia, kad dovana suteiktų džiaugsmo tiek jos dovanotojui, tiek gavėjui.“

Panašios nuomonės laikosi salono „Vilniaus parketas“ rinkodaros vadovė Jekaterina Artajeva: „Dovana padeda mums išreikšti savo dėmesį artimam žmogui, todėl norime, kad ji būtų jauki ir keltų šiltus prisiminimus. Vienas iš būdų tą jaukumą kurti – dovanoti tekstilę namams: įvairius pledus, patalynę, rankšluosčius, pagalvėles.“

J. Artajevos teigimu, renkantis tekstilę namams svarbiausias kriterijus yra medžiagos kokybė: „Šiandien ypač vertinamos natūralios medžiagos. Dovanodami satino patalynę ar vilnonį pledą parodysite žmogui ypatingą dėmesį. Perkant tekstilę, svarbu atsižvelgti į dovanos gavėjo namų stilių ir atitinkamai parinkti spalvas, dizainą. Jei to neįmanoma padaryti – ne bėda, rinkitės neutralių spalvų, pavyzdžiui, smėlinę, tekstilę“, – pataria specialistė.

Dovanų idėjos

Pro šalį niekuomet neprašausite dovanodami tai, kas tinka namams, suteikia jiems jaukumo ir gali būti praktiškai panaudota – nesvarbu, kad panašų daiktą žmogus jau turi. Tai gali būti interjero aksesuarai – porcelianinės lėlės, papuošalų dėžutės ir laikikliai, kvepalai namams, žvakidės, nuotraukų rėmeliai, laikrodžiai. Per Kalėdas ypač tinka dovanoti šiltus pledus, minkštas pagalvėles, prabangią patalynę ar indus.

Turbūt vargiai rastume žmogų, negeriantį kavos arba arbatos, tad viena praktiškiausių dovanų – stilingo dizaino kavinukas arba arbatinis. Mėgstantiems šeimininkauti puikių rezultatų virtuvėje siekti padės nauja kokybiška keptuvė arba virtuviniai priedai, pavyzdžiui, pipirų malūnėlis ar prieskonių grūstuvė. Jeigu norite išsiskirti, dovanokite makaronų gaminimo mašinėlę, raviolių ar koldūnų formuotuvą arba fondiu indų rinkinį.

Taigi, praktiška dovana neprivalo būti nuobodus, dulkes renkantis daiktas. Būkite išradingi!

Užsakymo nr.: PT_73121854

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis